Hlavní obsah

Chtěl bych si zahrát ještě v příští sezóně, říká kapitán Bordeaux Plašil

Bordeaux/Praha

Služebně je Jaroslav Plašil nejstarším českým krajánkem. V zahraničí je od roku 1999, s výjimkou tří sezón převážně ve Francii. V pětatřiceti letech nosí v Bordeaux kapitánskou pásku a se slavným francouzským klubem by si rád ještě zahrál evropské poháry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Plašil na srazu české fotbalové reprezentace před utkáním kvalifikace ME 2016 s Islandem.

Článek

Momentálně se klub z kraje lahodného červeného vína pohybuje na sedmé příčce francouzské Ligue 1. Ta by však neměla být nejvyšší metou. „Prezident klubu Jean-Louis Triaud vyhlásil jako cíl umístění do páté příčky, takže minimálně účast v Evropské lize. Zatím to jde dobře. Pět zápasů v řadě jsme neprohráli, z toho dva byly vítězné. Hodně mrzí sobotní remíza s Rennes, od něhož jsme se chtěli odpoutat a přiblížit se špičce. Důležité budou i dva následující duely, v úterý na hřišti zachraňujícího se Caen a v pátek doma s Paris St. Germain. S Paříží jsme v lednu utrpěli jedinou porážku, a to v semifinále Ligového poháru 1:4. Chceme jim to vrátit," řekl Plašil v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Pařížský klub, vlastněný arabskými šejky byl v minulých letech suverénní. V probíhající sezóně, ale stíhá lídra AS Monako. „Na začátku sezóny vyměnili trenéra, kdy Laurenta Blanka vystřídal Unai Emery. Ten se snažil změnit hru mužstva, což nejde ze dne na den. Na podzim to občas drhlo. Po Novém roce hrají mnohem lépe. Hodně jim pomohl příchod německého reprezentanta Juliana Draxlera z Wolfsburgu. Dává góly, nahrává na ně, mužstvo táhne a ostatní se k němu přidali. Pořád mají obhajobu titulu ve svých rukou," nabídl vysvětlení Plašil.

O titul však bojuje překvapivě i dosud průměrný OGC Nice. „Překvapení? Jak pro koho. Nový trenér Lucien Favre jim vštípil technický, útočný a velmi pohledný fotbal, který hráči vzali za svůj. Dávají góly a je vidět, jakou mají chuť do hry a touhu vyhrávat," zdůraznil kapitán Bordeaux.

Kouč pětatřicátníkům věří

Plašil v Bordeaux v pětatřiceti letech rozhodně není jen za zásluhy. Za Girondins nastupuje pravidelně, je vůdcem mužstva. „Od začátku sezóny jsem zasáhl prakticky do všech zápasů, co se týká vytížení, nemám si na co stěžovat. V prosinci a v lednu jsem začal asi třikrát na lavičce. Důvodem byl nabitý program, když pominu krátkou zimní přestávku, odehráli jsme během dvou měsíců šestnáct zápasů. Trenér Jocelyn Gourvennec zohledňuje, kdo má co odehráno. Máme široký a kvalitní kádr, který kouč využívá," vysvětlil.

Jako kapitán a jeden z nejzkušenějších hráčů má od trenéra i další úkol. „Jsem druhý nejstarší, gólman Cédric Carrasso je o šest dní starší (smích). Po příchodu kouče Gourvenneka jsem byl zvolen kapitánem. Trenér na nás starší spoléhá, naším úkolem je i pomáhat mladým hráčům, kteří ještě nemají tolik zkušeností. Pozitivně vnímám, že jsem vzor pro mladé kluky na hřišti i mimo ně. Moje vize je, aby se naučili, že fotbal je pro ně dobře placený koníček, který mohou dělat, ale vyplývají z něj i povinnosti, které musejí plnit na sto procent, bez toho to nejde," zdůraznil Plašil.

S bráchou Markem už si nezahraje

Udržet si zdraví a dobrou fyzickou kondici vyžaduje po třicítce jiný přístup než ve dvaceti. Plašil je profík a dobře ví, co jeho tělo potřebuje. „Když dosáhnete třicítky, už jste natolik zkušený, že nejen k povinnostem, ale i ke svému tělu přistupujete mnohem odpovědněji. Ve dvaceti jsem procvičování a regeneraci nebral tak vážně. Později jsem pochopil, jak důležité to je, pokud si chci prodloužit kariéru," nabídl jednoduchý recept.

V Bordeaux mu končí smlouva letos v červnu. Je v ní ale i roční opce... „Zatím jsme to s vedením klubu neřešili. Soustředím se na fotbal. Využití opce je závislé na počtu odehraných zápasů, takže se o ní budeme bavit později. Určitě bych chtěl ještě jednu sezónu pokračovat, pokud mi to zdraví dovolí, " přál si.

O tom, co bude dělat po konci kariéry, sice nepřemýšlí, ale ani ten okamžik nenechává jen osudu a náhodě. „Dělám si trenérský kurz, který bych měl letos dokončit. Když získám licenci ještě jako hráč, nebudu po kariéře ztrácet čas jejím studiem a budu ji moct už v praxi vylepšovat," prozradil.

V zahraničí žije už větší část svého života. Francie se mu stala domovem, i když se do Česka a zejména rodných východních Čech rád vrací, hodlá se trvale usadit v zemi Galského kohouta. Tím pádem si už nikdy nezahraje s mladším bratrem Markem ligu za Hradec Králové. „S bráchou bych si zahrát chtěl, ale nevidím to reálně. Budoucnost ještě tak detailně neřeším, ovšem chci spíš zůstat ve Francii, kde žiji a hraji fotbal s malými přestávkami v Osasuně a Catanii od svých sedmnácti let," konstatoval Jaroslav Plašil, který za českou reprezentaci odehrál 103 utkání a získal i bronz na ME 2004.

Reklama

Související témata: