Hlavní obsah

To není dílo ďábla, hájil gólovou technologii kouč Eindhovenu, i když jeho tým prohrál. I ve Zlíně by pomohla

Praha

O Diopově střele se v sobotu ve Zlíně hodně diskutovalo a zřejmě ještě diskutovat bude. Vždyť tenhle okamžik rozhodl nejen o výsledku ligového duelu domácího týmu s Plzní, ale může sehrát svou roli i v konečném ligovém účtování. Míč se totiž odrazil od břevna na brankovou čáru a bylo jen na rozhodčím Proskem, jak situaci vyhodnotí. Nikdo mu na pomoc nepřispěchal, zázračné hodinky s goal line technologií na ruce neměl. Záleželo jen a jen na něm...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Feyenoord má titul na dosahVideo: sntv

 
Článek

Proske nakonec usoudil, že míc celým svým objemem brankovou čáru nepřekročil, takže gól neuznal.

„Čáru opravdu nepřešel," dušoval se plzeňský záložník Jan Kovařík.

„Chyběl možná centimetr, aby gól platil," zachoval při hodnocení sporné situace až obdivuhodný klid domácí kouč Bohumil Páník.

Ani on si nechtěl hrát na vševědoucího, i když opakovaně shlédl opakovaný televizní záznam O2. Ovšem ani ten věrohodně neprokázal, zda balón čáru překročil či nikoli.

Přitom by stačilo, aby sudí Proske měl na ruce chytré hodinky, které používají rozhodčí v holandské lize.

V nedělním šlágru 24. ligového kola mezi Feyenoordem Rotterdam a PSV Eindhoven sudímu Nijhuisovi „goal line technologie", nebo chcete-li jestřábí oko propojené s hodinkami pomohlo.

Osm minut před koncem za stavu 1:1 totiž po hlavičce domácího Van der Heijdena brankář Eindhovenu Zoet doslova žongloval s balónem na brankové čáře.

Nikdo nedokázal posoudit, zda se s ním dostal za čáru či nikoli.

Ani sudí si nebyl v první chvíli jistý.

Teprve když mu chytré hodinky píply a on se na ně podíval, ukázal do středového kruhu.

„To je vážně k nasr..," ulevil si po utkání brankář Jeroen Zoet. „Všechno mohlo být jinak, kdyby nerozhodovala technika a hodinky na ruce rozhodčího. Pokud by je neměl, gól by to zřejmě nebyl, protože jsem dělal všechno, aby se míč nedostal za čáru. Ale co se doopravdy stalo, to skutečně nevím."

Pro Eindhoven představoval inkasovaný gól tvrdé k.o. Po jedenácti zápasech bez prohry nakonec podlehli domácímu Feyenoordu 1:2, takže na něj ztrácí už jedenáct bodů a titul je nejspíš ztracený.

„Gól je gól, to nemůžeme oddiskutovat. On-line technologie rozhodla a my to musíme respektovat," smířlivě přiznal trenér Eindhovenu Phillip Cocu. „Tahle gólová technologie není dílem ďábla, ale pomocí fotbalu."

Aktéři sobotního duelu české ligy ve Zlíně by jeho slova určitě potvrdili. Problém je ovšem v tom, že rozhodčí Proske na rozdíl od svých nizozemských či anglických kolegů chytré hodinky na ruce neměl, takže v inkriminované 47. minutě musel spoléhat jen na vlastní odhad a intuici.

Reklama

Související témata: