Hlavní obsah

Ruský politik chce z bitek chuligánů udělat sport

S nezvyklým nápadem, jak se vypořádat s násilím fotbalových chuligánů, přišel ruský poslanec Igor Lebeděv. Z bitek fanoušků by se podle něj měl stát organizovaný sport, ke kterému kontroverzní politik už dokonce navrhl pravidla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

"Pokojnou cestou by to mohlo odvést agresi příznivců," uvedl Lebeděv na internetových stránkách nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska. Podle jeho představ by šlo o boje dvaceti proti dvaceti a beze zbraní. "Rusko by bylo pionýrem nového sportu," dodal.

Lebeděv je přesvědčen, že draka (rusky rvačka) by se jako sport uchytila a získala na oblibě. "Například když by přijeli angličtí fanoušci a začali by dělat problémy. Odpovědí by jim byla výzva, aby se v konkrétní čas utkali se soupeřem na stadiónu," prohlásil.

Dobrá práce, chválil chuligány

Politika k nápadu inspirovaly praktiky chuligánů, kteří si domlouvají bitky na odlehlých místech, a obavy z násilností při mistrovství světa, které Rusko přivítá v roce 2018. Při loňském evropském šampionátu totiž došlo v Marseille k rozsáhlým potyčkám mezi ruskými a anglickými příznivci.

A Lebeděv, který působí i ve vedení fotbalového svazu, už tehdy na sebe upozornil, když fanouškům do Francie vzkázal: "Dobrá práce, chlapci. Jen tak dál." Navíc je dlouhá léta v kontaktu s jedním z lídrů ruských chuligánů Alexandrem Špryginem, jenž byl loni z Francie kvůli násilnostem nadvakrát vyhoštěn.

Reklama