Hlavní obsah

Ženský fotbal mě naplňuje, říká vicemistr Evropy Rada

Plzeň

Jako fotbalista slavil Karel Rada stříbrnou medaili na mistrovství Evropy 1996 a patřil k předním českým obráncům 90. let. Nyní sbírá úspěchy jako trenér, ovšem trochu netradičně v ženském fotbalu. Ten ho prý naplňuje i proto, že výsledky své práce rychle vidí. Už za měsíc ho čeká zatím trenérský vrchol, když povede českou reprezentaci do 17 let na domácím evropském šampionátu. K tomu navíc vede ženský tým Plzně a nově také seniorskou reprezentaci.

Foto: fotbal.cz

Karel Rada, trenér české ženské reprezentace do sedmnácti let, s trofejí pro vítěze mistrovství Evropy.

Článek

"Teď je toho opravdu hodně, ale připravuju se na to, že budu opouštět sedmnáctku a i tady v Plzni za mě nastoupí jiný trenér. Teď je to jen překlenovací období, které musím zvládnout. Je ale pravda, že fotbalem teď trávím opravdu hodně času," připustil Rada v rozhovoru pro ČTK a deník Právo.

Přitom se k ženskému fotbalu dostal tak trochu náhodou, když vozil dceru Adélu na tréninky v Plzni. Postupně začal u týmu pomáhat, pak ho i převzal a letos už byl vyhlášen nejlepším českým trenérem ženského fotbalu na galavečeru Grassroots FAČR.

"Původně jsem si chtěl dát po konci hráčské kariéry pauzu, ale fotbal mi začal chybět a s holkama to bylo zpestření. Trénovali jsme, hráli jsme a začalo mě to bavit. Musím říct, že mě ženský fotbal naplňuje a o návratu k mužskému fotbalu nyní neuvažuji. U žen mě drží to, když vidím výrazný posun a kroky, které se teď dělají ke zlepšení," vysvětlil šestačtyřicetiletý rodák z Karlových Varů.

Nyní žije v Přešticích, které budou jedním ze čtyř hostitelských měst ME dívek do 17 let, který ČR hostí od 2. do 14. května. "Je to zpestření pro město a celý region. Díky tomu se tam i vylepšuje stadion. S českým týmem ale budeme hrát jen v Plzni, Domažlicích a Příbrami, takže se doma neukážu," řekl Rada.

Češky při dnešním losu dostaly do skupiny nejsilnější možné protivníky Francii, Německo a Španělsko. Radu nejprve polil studený pot, ale nakonec bere těžkou skupinu za výhodu. "Tak to bývá, že co si nejméně přejete, to se splní. Skupina sice už nemohla být těžší, ale musíme se na to dívat pozitivně. Je to pro nás svátek fotbalu a obrovská zkušenost. Chceme ukázat, že jsme se v ženském fotbale posunuli. A pokud se chceme posouvat v ženském fotbale ještě dál, tak toto jsou pro to výborné zápasy," dodal Rada.

Reklama