Hlavní obsah

Eden je náš, zakřičely si slávistické legendy společně s červenobílými ochozy

Na hollywoodském chodníku slávy září pochopitelně mnohem víc hvězd. Ten slávistický je zatím hodně skromňoučký, protože mezi žulovými kostkami před západní tribunou stadiónu se blyští jen tři desky - Pláničkova, Kopeckého a Veselého. Co ale není, být může, protože Eden už od dnešního dne patří fotbalové Slavii se vším všudy. I se symbolickými klíči, které převzaly rodiny tří velkých slávistických legend, i s klíčem opravdovým, jímž teď může nejvyšší český zástupce čínského vlastníka Jaroslav Tvrdík odemknout slávistický chrám novým úspěchům a triumfům. Třeba vysněnému titulu, za nímž Šilhavého tým chvátá...

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slávistické legendy mají v edenu své místo na chodníku slávy.

Článek
Fotogalerie

Však si také sešívaní fanoušci své velké odpoledne náležitě užívali. Po úprku ze starého Edenu, po nuceném vyhnanství u sousedů v Ďolíčku a hlavně pak na Strahově, ale vlastně i po návratu do nové arény, který fotbalové Slavii nikdy nepatřil.

S tím je ale konec. Čínská společnost CEFC koupila stadion za miliardu korun a Slavia je v Edenu konečně doma.

„Teď by byl táta konečně šťastný. Když se nový Eden stavěl, chodil sem každý den a kontroloval, jak stadión vyrůstá. Smáli se, že je tady častěji než stavbyvedoucí. Teď by měl radost dvojnásob. Z pamětní desky před tribunou, která je poctou pro něho i celou naši rodinu, stejně jako ze stadiónu, který nám slávistům konečně patří," přiznával Veselého syn František.

S podobným dojetím ale prožívali slavnostní chvíle i potomci Františka Pláničky a Vlastimila Kopeckého, stejně jako další slávistické legendy Jan Andrejkovič, Jan Lála, Jan Mareš, Josef Pešice, Miroslav Beránek, Ivo Knoflíček, Pavel Řehák, Pavel Kuka přímo na ploše stadiónu, kde se dočkali nejen aplausu, ale i sedačky na tribuně se svým jménem, která bude patřit jen a jen jim.

I proto si společně s červenobílými ochozy zakřičely: Eden je náš!

Reklama