Hlavní obsah

Stabilizovat situaci a vrátit fotbalu důvěryhodnost. Fousek si troufá i na místo v UEFA

Praha

Hlavními body jeho programu je stabilizace Fotbalové asociace ČR (FAČR), vyřešení financování a posílení důvěryhodnosti navenek i dovnitř. Zkušený funkcionář Petr Fousek přijal kandidaturu na místo předsedy asociace. A pokud by se jím na valné hromadě 2. června stal, později by rád kandidoval také do výkonného výboru UEFA, kde český zástupce chybí již 15 let.

Petr Fousek - kandidát na předsedu FAČRVideo: Sport.cz

 
Článek

Navrhly ho nejen tři kraje a sedm okresů, ale také některé kluby první a druhé ligy. Proto do předvolebního boje vstoupil.

„Vždy je dobré, aby byl člověk rozkročen na obou nohou. Přijal jsem návrh zejména proto, že jsem byl osloven jak profesionálním, tak regionálním fotbalem," avizuje Petr Fousek.

V českém fotbale by chtěl uskutečnit programové změny. Soupeři zkušeného funkcionáře jsou generální ředitel Ondrášovky Libor Duba a šéf marketingové firmy STES Martin Malík.

„S panem Malíkem spolupracuji a vycházíme spolu korektně. S panem Dubou jsem se setkal jednou v životě. Ale hodnotit je nechci, to musí udělat voliči," usmívá se čtyřiapadesátiletý dlouholetý fotbalový a futsalový funkcionář. Byl také šéfem organizačního výboru ME 2015 hráčů do 21 let, největší fotbalové akce pořádané na českém území.

Získat také lepší postavení v Evropě

„Mohu nabídnout dlouhodobé zkušenosti s řízením asociace, kterou jsem prošel od píky. Byl jsem sedm let generálním sekretářem, přičemž jsem skončil kvůli svým zásadám. Mám odbornost, jazyky, kontakty, jsem týmový hráč a dlouho se pohybuji v UEFA a FIFA," poukazuje na své přednosti.

Málokterý domácí činovník má takové kontakty v zahraničí jako on. Proto by chtěl české mu fotbalu získat také lepší postavení v Evropě.

„Pokud budu zvolen, mám předpoklady, abych se mohl pokusit dostat do výkonného výboru UEFA, kde nemá český fotbal zastoupení od odchodu Františka Chvalovského. Pokud je možnost, je povinností předsedy i asociace se o to ve vhodný okamžik pokusit," je Fousek přesvědčen.

Zásadní je soužití profesionálního a regionálního fotbalu

Protikandidát Duba sebe označuje za krizového manažera, Fouska za diplomata a Malíka jako obchodníka.

„Je to zjednodušené... Diplomacie bych se ve svém případě nebál, ale nejde jen o ni. Zcela zásadní je soužití profesionálního a regionálního fotbalu. Nemůžete tělo přetrhnout v půli, aby nohy šly jedním směrem a trup jiným," zdůrazňuje Fousek, který veřejnosti předložil také originál negativního lustračního osvědčení.

Reklama

Související témata: