Hlavní obsah

Praha hostí mistrovství světa středoškoláků, patronem je kouč Lavička

Praha zažije v příštím týdnu další velkou mezinárodní sportovní akci. Na dvaceti hřištích se o titul mistrů světa utká 650 studentů a studentek středních škol z 24 zemí. Patronem turnaje probíhajícího od 21. do 29. května je Vítězslav Lavička, trenér fotbalové reprezentace hráčů do 21 let.

Foto: AŠSK

Vítězslav Lavička vylosoval českým chlapcům za soupeře i Brazílii.

Článek

Mistrovství světa ve fotbale studentů ve věku 16-18 let organizuje Mezinárodní federace školního sportu (International School Sport Federation, ISF), která pořadatelství pro tento rok přiřkla právě České republice.

„Pro nás je pořádání tak rozsáhlé akce velkou ctí, ale zároveň také obrovským závazkem a výzvou," říká Ladislav Petera, šéf organizačního výboru a generální sekretář Asociace školních sportovních klubů ČR, která zajišťuje kompletní organizaci šampionátu. „Musíme zajistit hladký průběh turnaje a zkoordinovat nejen hráče - 24 chlapeckých a 12 dívčích týmu - ale také 75 trenérů, desítky rozhodčích, vedoucích delegací a další velké množství pomocného personálu. Jde o logisticky i organizačně velmi náročnou záležitost," vysvětluje a jedním dechem pokračuje: „Pro hladký průběh šampionátu uděláme maximum a doufáme, že se tu hráči i jejich doprovod budou cítit příjemně a zažijí nezapomenutelné zážitky."

Trenér se ohlédne po reprezentační posile

Čeští pořadatelé mají co nabídnout. „AŠSK ČR již uspořádala 10 mezinárodních soutěží ISF, a je tak i v tomto případě zárukou kvalitní organizace a spokojenosti na straně účastníků, partnerů i organizátorů. Věříme, že i díky profesionalitě a úsilí českých pořadatelů bude mistrovství světa vynikající sportovní a společenskou událostí, která studentský fotbal i Prahu ve světě zase o něco více zviditelní," avizuje Laurent Petrynka, prezident ISF.

Zviditelnění by měla pomoci i role patrona, které se ujala osobnost domácího fotbalu známá i ve světě - Vítězslav Lavička. „Jsem rád, že se taková akce koná a že mohu být její součástí. Pro mladé fotbalisty je to skvělá příležitost. Nejen že si odnesou sportovní zážitky, ale turnaj je obohatí i po lidské stránce," myslí si zkušený trenér. „Určitě se na některé zápasy půjdu podívat. Jsem velmi zvědavý na výkony jednotlivců i na celkovou úroveň studentského fotbalu. Kdo ví, třeba objevíme novou reprezentační posilu," dodává kouč týmu do 21 let.

Reklama

Související témata: