Hlavní obsah

Po sezóně naplněné zklamáním a smíšenými pocity Čech tipuje, že se s Arsenalem podívá do Zlína

Praha

Sběratel trofejí je to náramně shánčlivý. Jen Zlatých míčů, který v tuzemsku po vzoru ankety francouzského France Footballu udělují sportovní novináři, má gólman londýnského Arsenalu Petr Čech doma už jedenáct. A to hraje fotbal rukama, jak si ho dobírají někteří spoluhráči, trenéři i kamarádi. Jenže právě ruce mu dopomohly i k jedenáctému vítězství v Zlatém míči navzdory sezóně, v níž se rozloučil s působením v české reprezentaci a o které sám říká, že po jejím skončení převládají i na Emirates Stadium smíšené pocity.

Petr Čech a Zlatý míčVideo: Sport.cz

 
Článek

S Arsenalem jste si v sobotu sáhl na FA Cup, po návratu do Čech jste převzal Zlatý míč určený pro nejlepšího tuzemského fotbalistu uplynulé sezóny, takže konec dobrý, všechno dobré...

Na vítězství v FA Cupu nám hodně záleželo, protože šlo o jedinou trofej, kterou jsme mohli v sezóně získat, což se nakonec opravdu povedlo. A jedenáctého vítězství ve Zlatém míči si také vážím. Do každé sezóny jdu s tím, že chci podávat co nejlepší výkony, takže následně mám pochopitelně radost, když má práce dojde ocenění.

Zmiňovaný FA Cup sice váš Arsenal vybojoval, ale vás určitě mrzelo, že jste si finále proti Chelsea nezachytal...

Zklamání to pro mě bylo. A velké, to nepopírám. Na začátku sezóny sice bylo jasně dané, že já budu chytat ligu a Ospina poháry a Ligu mistrů, ale když jsem v FA Cupu stál v bráně ve čtvrtfinále i v semifinále, myslel jsem, že bych si mohl zachytat i finále. Jenže rozhodnutí je vždy na trenérovi.

Právě dnes přišla zatím ještě nepotvrzená, ale de facto již oficiální zpráva, že trenér Wenger v Arsenalu zůstává a smlouvu prodlouží o další dva roky. Překvapuje vás to?

Podle náznaků, které jsme samo sebou registrovali, jsme očekávali, že k dohodě dojde a trenér bude pokračovat.

Budou pokračovat i Sánchez a Özil, dva klíčoví hráči Gunners, kteří se opakovaně nechali slyšet, že chtějí odejít, protože konečně touží něco pořádného vyhrát?

Prioritou bylo, aby se vyřešila otázka trenéra. Na něm pak bude, aby postavil hráčský kádr korespondující s jeho představami. Oba zmiňovaní hráči jsou pro nás velice důležití, takže věřím, že i v jejich případě k dohodě dojde a budou pokračovat. A kdyby se s vedením nedohodli, zůstat musí, protože mají ještě rok smlouvu.

Jenže ten rok bude nakonec bez Ligy mistrů...

Však jde také o velký paradox. V Premier league jsme získali o čtyři body víc než v předchozí sezóně, přesto to na umístění v první čtyřce a tudíž na účast v Lize mistrů nestačilo. Mrzí to, protože do sezóny jsme šli s tím, že chceme do posledního kola bojovat o titul, což se nepodařilo. Proto i navzdory vítězství v FA Cupu převládají po sezóně smíšené pocity.

Ve vás také?

Nakonec mohu být spokojen, protože po návratu po zranění na West Bromwichi se mi dařilo a chytal jsem vůbec nejlépe v celé sezóně. Začátek mi sice také vyšel, ale pak se ode mne odvrátilo štěstí, na Southamptonu jsem si dal dokonce vlastní branku, přišly i penalty, které mě okradly o spoustu nul. Vyčítám si, že jsem alespoň dvě tři nechytil.

Zůstala vám tak jen účast v Evropské lize, na kterou se dívají ostrovní celky se značnou skepsí...

Můj případ to není. Já ji jednou hrál a s Chelsea ji vyhrál, takže ji beru vážně a chci ji vyhrát zase.

Třeba se na úvod podíváte do Zlína, který se dostal rovnou do základní skupiny a třese se na to, aby na Moravu přijel slavný Arsenal.

Osobně také tipuji, že se do Zlína podíváme. Už jsme jeli na Spartu, takže jsem přesvědčen, že nám los přiřkne Zlín.

Na rozdíl od Sáncheze a Özila máte v Arsenalu smlouvu ještě na dva roky. Budete se po návratu s dovolené bavit s trenérem Wengerem o vytížení v nové sezóně? Budete chtít chytat mnohem víc, než v té právě skončené?

Předbíháte... Sezóna skončila teprve před pár dny, trenér v Arsenalu ještě nebyl oficiálně potvrzen, takže jde o předčasné otázky.

Ale netvrďte, že vás nemrzelo, že jste si v Lize mistrů nezachytal?

Pochopitelně že mrzelo, protože Liga mistrů je nejvíc, po čem člověk touží. Fotbal hraju i já proto, abych v ní mohl nastoupit. Trenér ale rozhodl, jak rozhodl, a já to musel skousnout a jeho verdikt respektovat.

Takže co příští dva roky, na něž máte ještě na Emirates Stadium smlouvu?

Doufám, že budu pokračovat. Tedy pokud mě nebudou chtít vyhodit.

A teď vážně...

Musím pracovat tak, aby věk nebyl znát a já se udržel v co nejlepší kondici. Zatím se mi to daří, i když je to každým rokem těžší.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články