Hlavní obsah

Vaclík o možném přestupu: Hrát ve velkém klubu by mě lákalo

Radek MalinaSport.czPrávo

Čtyřmi mistrovskými tituly v řadě se pyšní fotbalový brankář Tomáš Vaclík. Dnes si užije třetí korunovaci Basileje, mužstva, s kterým ve Švýcarsku dominuje už od přestupu ze Sparty v létě 2014. Letos sezónu vyšperkoval prvním triumfem v tamním poháru. Možná to bude pro 28letého českého reprezentanta tečka za působením v klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Tomáš Vaclík v reprezentačním dresu.

Článek

Double získala Basilej po pěti letech. Takže klub je v euforii?

V obrovské. Když jsme na podzim vypadli po základní skupině Ligy mistrů, prezident jasně řekl, že nepřichází v úvahu nic jiného než double. Čekání na něj už bylo na poměry klubu dlouhé. A navíc jsme v posledním utkání soutěže porazili Sion.

S tím jste ve čtyřech ligových konfrontacích během sezón třikrát vyhráli a jednou remizovali. A i čerstvý finálový výsledek 3:0 byl jednoznačný.

Jenže Sion třináct předešlých finále vyhrál. Zapsali jsme se tak do švýcarské historie. Jsme první klub, který Sion zastavil před vrcholem. A ve Švýcarsku má tahle soutěž velkou váhu a mnohem bohatší historii než v Česku.

Týdny před triumfem se přitom Basileji nevydařily. Ze čtyř ligových duelů jste ani jeden nevyhráli.

Bylo to složité období. Mistrovskou korunovaci jsme měli jistou a po ní jsme získali ve čtyřech zápasech jenom tři body za tři remízy. A dostávali jsme spoustu gólů. Předtím ve třiceti kolech jsme obdrželi čtyřiadvacet branek. A pak za čtyři kola devět. Z psychického hlediska to bylo hodně těžké. Měli jsme obrovský náskok v lize, všichni měli v hlavě jenom finále poháru.

Jak jste tyhle nepříjemné okamžiky snášel mezi tyčemi?

Celkové statistiky se mi pokazily. Nadšený jsem nebyl, ale dokázal jsem se vžít do pocitů spoluhráčů v poli, jejich myšlení bylo přece jenom volnější. Dvakrát ze čtyř zápasů jsme dostali góly ve třetí, respektive šesté minutě nastavení. Chyběla koncentrace. Ale bylo rozhodně lepší, že jsme si slabší chvilku vybrali až teď. V sezóně se nám to vyhýbalo. A hlavně, double všechno přebíjí.

Nekáral tým nikdo z vedení, že špatná série představuje kaňku na sezóně?

Všichni jsme cítili, že výkony nejsou dobré, ani jsme nepotřebovali, aby nám někdo něco vyčítal. Nikdo nedělal velkou paniku i s ohledem na pohár. A když jsme ho vyhráli, dostavila se velká euforie.

V neděli jste jasně přehráli Grasshoppers na jejich hřišti, přestože motivace už byla malá. Jaké bylo sezónu dohrávat za dané konstelace?

Měli jsme našim fanouškům co vracet. A teď budou nabuzení ještě víc. Dostaneme pohár, s klubem se bude loučit prezident, sportovní ředitel a trenér. Navíc jsme poslední domácí zápas jenom remizovali, takže motivace je jasná.

Švýcarská média usilovně spekulují o vašem odchodu z Basileje, kde však máte ještě platný kontrakt.

Přestupu bych se nebránil. Vyzkoušet si další kvalitní soutěž ve velkém klubu by mě lákalo. Jenže to musí dávat smysl ze všech úhlů. Nic konkrétního, natož definitivního zatím fakt není. A pořád platí, že Basilej považuju za top klub, kde jsem jedničkou a jsem tady maximálně spokojený.

Reklama

Související témata: