Hlavní obsah

Češi obrali Brazilce, získali si Lavičkův respekt. Rybník na šampionátu ale všem vypálil Katar!

Praha

Vzít body Brazílii, navíc na mistrovství světa? Z pohledu českého fotbalu věc téměř neskutečná. Osmnáctiletým mladíkům z Brna se to podařilo, v rámci šampionátu středních škol. Až si vysloužili pochvalu od trenéra reprezentační jednadvacítky Vítězslava Lavičky. Mistry světa se však nestali Kanárci ani jiná další fotbalová země, nýbrž Katařani, kteří na pražské Julisce porazili ve finále 2:1 Německo.

Foto: Sport.cz

Čeští reprezentanti na šampionátu středních škol.

Článek
Fotogalerie

„Byl jsem za kluky po zápase s Brazílií, vysekl jsem jim poklonu. Uhrát bod s tímto soupeřem je cenné na jakékoli úrovni. I když ze začátku o gól prohrávali, zápas nevzdali a dvěma brankami ho dotáhli k remíze 2:2," řekl Lavička, patron turnaje, kterého se lvíčaty čeká ME jednadvacítek v Polsku.

„Kluci jsou šikovní. Je vidět, že někteří z nich nehrají pouze na školské úrovni, ale nastupují za kluby. Celkově vysoká úroveň hry na turnaji mě překvapila," doplnil Lavička. České mužstvo ze Střední průmyslové a vyšší odborné školy Sokolská v Brně nakonec v konkurenci 24 týmů obsadilo 18. místo. Šampionát souběžně odehrály také dívky. Z triumfu se radovaly Rakušanky, děvčata ze Sportovního gymnázia v Pardubicích skončila desátá.

Akci, které se zúčastnilo na 650 studentů, uspořádala Asociace školních sportovních klubů ČR (AŠSK). Během osmi dnů bylo odehráno 140 zápasů na 21 hřištích. „Vážíme si, že k nám přijely týmy například až z Číny, Indie, Íránu nebo Nového Zélandu. A věříme, že si z Prahy všichni odvážejí příjemné zážitky, třeba i nová přátelství. To je totiž hlavním posláním celého turnaje – prostřednictvím sportu propojit různé národy a kultury," uvedl šéf organizačního výboru a generální sekretář AŠSK Ladislav Petera.

Reklama

Související témata: