Hlavní obsah

Byli bez práce, pak vládli Evropě. Teď je tu nová výzva, trénovat budou hvězdy

Praha

Před pár lety válcovali Evropu. Výběr fotbalistů bez angažmá teď znovu startuje. Nemusí skončit oslavami s pohárem, že si ale řada fotbalistů najde angažmá, to je tutovka. Kemp České asociace fotbalových hráčů startuje už 26. června. „Už týden před kempem dostanou hráči individuální plán, který budou plnit," upozorňuje manažer ČAFH Dominik Rodinger, že se akce opět posouvá o stupínek výš. Kemp se uskuteční v Kunicích nedaleko Prahy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na kempu ČAFH se v minulosti objevil třeba i držitel řady evropských titulů Jiří Jarošík (ilustrační foto)

Článek

V počátečních letech hráči překonávali nedůvěru k akci, teď ale bude plno. „Když se bavíme o profesionálech, máme zatím patnáct hráčů a brankáře. Kapacita amatérů je plná. Samozřejmě, že během těch 14 dní se stane několikrát, že někdo najde angažmá, a tak se místo uvolní," láká Rodinger fotbalisty, kteří nemají klub. „Lepší je zavolat a říct, že mám zájem teď, než zavolat den předem, kdy už bude plno. Už si musím dělat pořadník," dodává. Kapacita kempu je 23 hráčů plus tři brankáři.

K týmu vrací zkušený trenér Verner Lička, který nahradil Libora Palu. „Jsem nadšený, že je zpátky. A když vidím jeho chuť a elán, tak se už nemůžu dočkat, až to začne," svěřil se manažer ČAFH. Tým se může těšit na pilování aktivní kombinační hry, s presinkem po celém hřišti. „Jen díky tomu ukážeme kvalitu těch hráčů. Kdybychom nakopávali balony a hráli „zanďoura", tak si kluky nikdo nevezme," má jasno bývalý gólman.

Příkladů, že může účast v kempu hráčům pomoci, je dost. Třeba v minulém roce byl vidět pokrok na stoperovi Tomáši Hájovském. „Přišel bez sebevědomí, byl zvyklý z předchozích působišť hrát jen dlouhé balony a na konci? Vyvážel míče, konstruktivně rozehrával, neprohrál souboj," vzpomíná Rodinger. K ruce bude mít Lička bývalé sparťany. Trenérsky se zapojí Jiří Novotný, čtrnáctinásobný mistr ligy, brankáře pak Jaromír Blažek. „O kondici se pak postará Lukáš Stránský. V záloze máme i Marcela Ličku, který ještě jedná s ligovými kluby ohledně spolupráce."

Vedle přípravných zápasů s Vlašimí a Znojmem dojde opět i na mezinárodní turnaj FIFPro, kde bude český výběr hrát s Portugalskem (12.7.) a Španělskem (14.7.). Právě v takových bitvách se v posledních letech hráči ukazují a jejich šance najít si angažmá roste.

„Třeba minulý rok byli Saša Jakubov, Martin Sus a Tomáš Mičola na kempu a nedávno oslavili postup do nejvyšší soutěže s Baníkem Ostrava," pochvaluje si Rodinger a přidává další důvod, proč akci zkusit. „V dnešní době, když je nesmysl běhat sám po lese nebo čekat doma na gauči. Z domova tě nikdo nekoupí. Jdi štěstí naproti a ono se ti to vrátí."

Reklama