Hlavní obsah

Argentinský bankéř přiznal vinu v úplatkářském skandálu FIFA

Bývalý pracovník bank Julius Baer a Credit Suisse u soudu v Brooklynu přiznal svůj podíl na úplatkářském skandálu fotbalových funkcionářů. Argentinec Jorge Arzuaga po dohodě s vyšetřovateli vypovídal v rámci vyšetřování rozsáhlého korupčního skandálu kolem světové federace FIFA.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

"Hluboce lituji toho, co jsem udělal. Jsem zahanbený," uvedl šestapadesátiletý Arzuaga, jenž byl po své výpovědi propuštěn na kauci. Verdikt by měl soud vynést 4. ledna.

Arzuaga je jedním z více než 40 lidí a subjektů obviněných v korupčním fotbalovém skandálu. Američtí vyšetřovatelé tvrdí, že funkcionáři inkasovali více než 200 miliónů dolarů na úplatcích výměnou za marketingová a přenosová práva.

Bankéř Arzuaga přiznal, že od roku 2010 pomáhal zprostředkovat platby argentinské sportovní marketingové firmy Torneos y Competencias tehdejšímu prezidentovi Argentinské fotbalové federace Juliu Grondonovi, jenž byl také viceprezidentem FIFA. Po jeho smrti v roce 2014 zařizoval Arzuaga přesun úplatkářských peněz z Grondonova účtu jeho dědicům.

Součástí Arzuagova přiznání je i příslib, že odevzdá částku 1 046 000 dolarů, kterou za svou činnost dostal. V Credit Suisse pracoval Argentinec do roku 2012, poté do roku 2015 v další švýcarské bance Julius Baer.

Reklama