Hlavní obsah

Rekord, kalkulace, horor! Slováky čeká žhavý večer. Hurá fotbal to nebude, míní jejich český kouč

Lublin

První ze tří skupin spěje do finiše, přichází fotbalový horor v podobě vrcholu boje o semifinále ME hráčů do 21 let. Do dnešní kapitoly jako důležití aktéři vstupují Slováci, kteří vedle Lvíčat Vítězslava Lavičky přinášejí na scénu šampionátu další český element v podobně kouče Pavla Hapala. Už teď mají jistotu, že tento šampionát jim přinesl rekord. A také horor. Bude pro ně mít postupové rozuzlení?

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Slovenští fandové, ilustrační snímek.

Článek

Kromě vítězů jen jeden tým ze druhého místa jde dál. Právě tenhle fakt dodal vrcholné mládežnické akci rozměr nebývalého dramatu. Vyčkávání, kalkulace, infarktové chvíle v posledních desítkách sekund. To vše lze očekávat.

„Především se soustředíme na náš zápas a budeme chtít vyhrát," říká Hapal před bojem svých svěřenců se Švédy (20:45), jedním dechem však dodává to, co trenéři ne vždy přiznávají. Že souběžně hraný souboj ve skupině - mezi Anglií a Polskem - rozhodně nepustí ze zřetele. Ostatně to ani nejde. Slováci nemají vše ve svých rukou. Ale na stav odvedle mohou případně reagovat. „Jeden člověk na lavičce bude mít na starosti sledování zápasu v Kielcích," připomíná Hapal.

Situace to vyžaduje. Anglie má čtyři body, Slovensko tři, Švédsko dva, Polsko jeden. Všechny týmy mají šanci na první příčku, tudíž na semifinále. „Zajímavé může být i druhé místo, možností je hodně. Souboje se budou vyvíjet, můžou se otáčet, informace budeme mít. Ale na prvním místě v hlavě máme náš zápas," pokračuje kouč.

V Lublinu na východě Polska není tak hrozivé vedro jako u nás, ale i tak tam Slováky čeká žhavý večer. Hapal varuje před silou Švédů, kteří obhajují titul z Prahy. „Myslím, že tenhle tým je ještě kvalitnější a kompaktnější než ten, co měli před dvěma roky," tvrdí, ač mužstvo ze severu Evropy v Polsku ještě nevyhrálo. „Na minulém mistrovství triumfovali, měli i štěstí které k tomu patří. Přál bych si, aby to bylo pěkné představení. Bude tu dost diváků ze Švédska i Slovenska, ale myslím, že to nebude žádný hurá fotbal. Zápas se dá rozhodnout v závěru Bude to asi dost takticky svázané a rozhodovat budou maličkosti," přemítá.

Český tým si s ohledem na vlastní zájmy dozajista bude přát, aby Slováci Švédsko neporazili a Portugalci v další skupině neudolali Makedonii.

Co rozhoduje? Pokud by měly týmy na druhých pozicích ve skupinách stejně bodů, určilo by postupujícího skóre. Pak přichází na řadu tzv. disciplinární kritérium. Za žlutou kartu se připisuje trestný bod, za červenou tři. Český celek byl zatím napomínán čtyřikrát stejně jako Slováci, Portugalsko sedmkrát. Posledním kritériem je pak žebříček jednadvacítek UEFA.

Tabulka skupiny A
1.Anglie21102:14
2.Slovensko21013:33
3.Švédsko20202:22
4.Polsko20113:41
Tabulka druhých celků ze skupin
1.Česko21013:33
2.Slovensko21013:33
3.Portugalsko21013:33

Portugalce jejich koeficient (38,379) řadí hned za Němce (39,036). Slovensko má hodnotu 31,057, z účastníků ME má nižší jen Makedonie. Češi jsou na tom lépe (33,690). A mají také výhodu, že hrají jako poslední, takže už budou vědět přesněji, jaký výsledek potřebují...

Slováky může těšit, že jejich fanoušci na ME podle všeho už překonali jeden svůj vlastní divácký rekord. Na minulém zápase s Angličany bylo bezmála deset tisící fandů od našich exfederálních sousedů. To je rekordní účast slovenských diváků na sportovní události v cizině. Na kvalifikační zápasy Hapalova týmu doma přitom chodily dva tři tisíce.

Dosud nejvíce Slováků v hledišti v cizině bylo před rokem v St. Etiénne. Na utkání Slovensko - Anglie při finálovém turnaji ME dorazilo více než devět tisíc příznivců. Samozřejmě jde víceméně o odhad. Slovenská média připomínají, že fandové se slovenskými barvami byli k vidění i v jiných sektorech než v těch, které byly obsazeny čistě jimi.

Dnes s ohledem na přece jen menší atraktivitu soupeře rekord asi nepadne. Ale v případě postupu by je to asi ani moc nemrzelo.

Postoupí podle vás Slováci do semifinále ME?
Ano
37,2 %
Ne
62,8 %
Celkem hlasovalo 4102 čtenářů.

Reklama

Související témata: