Hlavní obsah

Slovensko - Švédsko 3:0Komplikace pro Lvíčata: Slováci zvítězili jasně nad Švédskem, skupinu vyhrála Anglie

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Chrien 1 : 0
22. Mihalík 2 : 0
73. Šatka 3 : 0
Záznam online reportáže

Lublin
Aktualizováno

Fotbalisté Slovenska vyhráli na EURO hráčů do 21 let nad Švédy jasně 3:0, ale postup do další fáze šampionátu slavit nemůžou. Vítězem skupiny A se totiž stala Anglie, která stejným rozdílem zvítězila nad domácím Polskem. Anglie získala sedm bodů. Slovensko vedené českým koučem Pavlem Hapalem šest. Je ale dál ve hře o postup. Do další fáze EURO projde i jeden tým z druhého místa - s nejlepší bilanci. Českému týmu se tak postup vzdálil. Pokud Italové neporazí Němce 2:0, musejí Češi vyhrát s Dány aspoň o tři góly a nedostat ani jednu žlutou kartu. A ještě bude záležet na tom, jak v posledním zápase své skupiny budou hrát Portugalci.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Slovenska vyhráli na ME hráčů do 21 let nad Švédskem a jsou dál ve hře o postup

Článek

Angličany poslal do vedení v šesté minutě povedenou ranou Demarai Gray. Favorit měl dlouho převahu, ale druhého gólu se dočkal až v 69. minutě, kdy Gray po brejku předložil míč střídajícímu Jacobu Murphymu před odkrytou branku.

Na konečných 3:0 uzavřel v 82. minutě z penalty Lewis Baker, domácí Jan Bednarek byl ještě po druhé žluté kartě jako první hráč na turnaji vyloučen. Anglická jednadvacítka se dostala do vyřazovací fáze Eura poprvé od roku 2009.

Také Slováci začali výborně a po hlavičce plzeňského Martina Chriena skórovali už v páté minutě. Za čtvrt hodiny zvýšil další záložník Jaroslav Mihalík, který patří Slavii. V 73. minutě uzavřel skóre přízemním pokusem bek Lubomír Šatka.

ME fotbalistů do 21 let v Polsku
Slovensko - Švédsko 3:0 (2:0)
Branky: 5. Chrien, 22. Mihalík, 73. Šatka.
Anglie - Polsko 3:0 (1:0)
Branky: 6. Gray, 69. Murphy, 82. Baker z pen. ČK: 82. Bednarek (Polsko)
Tabulka skupiny A
1.Anglie32105:17
2.Slovensko32016:36
3.Švédsko30212:52
4.Polsko30123:71
Bilance druhých celků z jednotlivých skupin
Česko21013:33
Slovensko32016:36
Portugalsko21013:33
Co rozhoduje o semifinalistovi, který půjde jako nejlepší z druhé příčky? Nejdříve skóre. Pak přichází na řadu tzv. disciplinární kritérium. Za žlutou kartu se připisuje trestný bod, za červenou tři. Z mužstev momentálně na druhém místě bylo Česko zatím napomínáno čtyřikrát stejně jako Slováci, Portugalsko sedmkrát. Posledním kritériem je pak žebříček UEFA.
Portugalce jejich koeficient (38,379) řadí hned za Němce (39,036). Slovensko má hodnotu 31,057, z účastníků ME má nižší jen Makedonie. Češi jsou na tom lépe (33,690). A mají také výhodu, že hrají jako poslední, takže už budou vědět přesněji, jaký výsledek potřebují...

Postupová matematika po utkání Slovenska

Fotbalová jednadvacítka díky středečnímu vítězství 3:1 v druhém utkání na evropském šampionátu v Polsku nad Itálií udržela naději na účast v semifinále, ale ta značně poklesla po závěrečných zápasech skupiny A. Pokud Italové v sobotu v souběžně hraném duelu s Německem nezvítězí 2:0, nebude českým mladíkům k postupu stačit v závěrečném vystoupení ve skupině C proti Dánsku jakákoli výhra, ale minimálně o tři branky.

Čechům zkomplikovalo situaci vítězství Slovenska nad Švédskem 3:0. Bývalý federální partner skončil ve skupině A druhý za Anglií, ale s šesti body a skóre 6:3 má slušnou šanci na to, aby se stal nejlepším týmem z druhých míst, který stejně jako vítězové skupin rovněž postoupí.

Český celek má po dvou zápasech skupiny C, prohře 0:2 s Německem a výhře 3:1 nad Itálií, tři body a skóre 3:3. Jako vítěz skupiny by si mohl postup vybojovat pouze za předpokladu, že porazí Dánsko a zároveň Itálie vyhraje nad Německem 2:0. Jedině při takové kombinaci výsledků by mladíci z minitabulky tří šestibodových celků vyšli nejlépe díky pomocným kritériím, vyššímu počtu vstřelených gólů než Němci a lepšímu vzájemnému duelu s Italy.

V ostatních případech "Lvíčata" musejí spoléhat na to, že by získala pozici nejlepšího mužstva z druhých míst, po vysokém vítězství Slovenska se však tato možnost vzdálila. Aby Češi bývalého federálního partnera přeskočili, museli by Dánsko porazit aspoň o tři góly při skóre 4:1 a vyšším, nebo 3:0, ale to by nesměli dostat ani jednu kartu.

Slováci totiž mají stejně jako český výběr čtyři žluté karty a v případě rovnosti bodů i skóre rozhoduje o pořadí disciplinární kritérium. To by měly oba týmy stejné a ve prospěch Čechů by pak hrálo poslední kritérium - žebříček jednadvacítek.

Kartami může ještě zamíchat také Portugalsko, pokud by v pátek ve skupině B porazilo Makedonii aspoň o tři góly při skóre 4:1 a vyšším. Pak by se tým z jihu Evropy dostal v minitabulce celků z druhých míst před Slováky. Vyloučené to není, protože Makedonie na úvod turnaje podlehla Španělsku 0:5.

Tabulku skupiny C vedou bez ztráty bodu a se skóre 5:0 Němci. Poslední Dánové jsou bez bodu a šance na postup. Češi mají výhodu, že v "céčku" hrají jako poslední, takže už budou vědět, jaký výsledek potřebují.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín