Hlavní obsah

Legendární bek si zkusí novou roli: Chci férovost ve fotbale

Hráčská fotbalová unie získala velkou posilu. Před pár dny si fotbalisté do jejího vedení zvolili bývalého reprezentanta Milana Fukala, který sbíral slávu mimojiné i v dresu Sparty Fukal platil už během hráčské kariéry za upřímného a čestného hráče. Vybudoval si respekt, o čemž svědčí i to, že se stal i členem Etické komisi Fotbalové asociace. „Chci férovost ve fotbale a opravdový servis pro hráče," vyhlásil fotbalista, který reprezentoval ČR na EURO v roce 2000 a ještě stále hraje nižší soutěže v Rakousku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Fukal, bývalý obránce pražské Sparty, sice ještě hraje nižší soutěže v Rakousku. Rozhodl se ale také půsdobit jako funkcionář ČHU.

Článek

Fukal je nově místopředsedou Hráčské fotbalové unie a šéf HFU Tomáš Pešír si nemůže spojení se známým fotbalistou vynachválit. „Pracovat s Milanem je ohromně inspirující, má zdravé názory. Má velký respekt, což se projevuje hlavně v oficiálních jednáních, kde mluví jasně ve prospěch hráčů," popisuje bývalý prvoligový fotbalista Pešír.

Toho potěšilo, že bylo Fukalovi nedávno nabídnuto místo v Etické komisi Fotbalové asociace. A on nabídku přijal. „Vím, že komise řeší především disciplinární záležitosti v prvním stupni, ale já chci zdůrazňovat také fair play a výchovu ve sportu. Hráči jsou vzory pro mládež a musí cítit tuhle zodpovědnost," říká Fukal.

Hráčskou fotbalovou unii respektuje a proto se rozhodl v ní angažovat. „Unie za pár měsíců činnosti strašně vyrostla. Jsem nadšený aktivitou. Kluci umějí jasně určit témata, kterým je třeba se věnovat. Každý může přijít a říct názor. Dokázali jsme třeba vyjednat zrušení arbitrážní komise, což zrychlí spory s kluby. Teď jsme se shodli s LFA, tedy profi kluby, na jasném ANO pro spořící programy," pochvaluje si.

A přidává další příklady, co ho v nové pozici chytlo. „HFU chce připravit fond s individuálními účty každého hráče. Hráči sami chápou, že přechod po kariéře do civilního života je těžký a že spoření a příprava na další práci po kariéře je důležitá."

Fukalovi se zamlouvá, že novou organizaci začaly brát ve sportovním prostředí velmi vážně. „Podle mě má tahle práce pro hráče fakt smysl a velký potenciál," říká přesvědčivě bývalý obránce bundesligového Hamburku či rakouského Kapfenbergu.

Do Unie ho přivedl Zdeněk Šesták, synovec známého trenéra Zemana. „Seznámil jsem se s prací hráčské asociace v Itálii. Tam mají fotbalisté ohromné slovo, jsou součástí vedení fotbalu. U nás servis a upřímný zájem o hráče, kteří se někam zapsali a už o tom ani nevědí, nefungoval, a kvůli tomu právě vznikla Hráčská unie," tvrdí Fukal. „S nikým se nehádáme, nejsme konfliktní. Máme jasné cíle. Není to o nějakém kamarádství se všemi za každou cenu, ale o profesionálním věcném vystupování. Stojíme na straně hráčů, nepleteme se do velké sportovní politiky," dodal.

Reklama