Hlavní obsah

Stát v kauze Lafata vrátí sportovcům 120 miliónů z daní

Praha

Finanční správa vrátí profesionálním sportovcům část zaplacených daní jako důsledek nedávného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v kauze Davida Lafaty. Přibližně se to týká asi dvou a půl tisíce sportovců, kteří podle NSS mohou své příjmy danit jako živnostníci, a celková částka dosáhne 120 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata.

Článek

Případ odstartoval spor mezi Lafatou a finančním úřadem. Fotbalista pražské Sparty si z pozice živnostníka odepsal z daní v letech 2011 až 2013 šedesátiprocentní paušál, což finanční úřad označil za chybu a vyměřil mu daňové penále. Úřad totiž sportovce v kolektivním sportu posoudil jako nezávislé povolání, kde lze odepisovat nejvýše čtyřicetiprocentní paušál.

Nejvyšší správní soud v rozsudku z 13. července uvedl, že s ohledem na neujasněnost právní úpravy při výkonu samostatné činnosti profesionálního sportovce nelze daňového poplatníka nutit, aby zvolil ten způsob placení daně, který je pro stát vhodnější.

Generální finanční ředitelství na svém webu zveřejnilo pokyn, jak mají na základě tohoto rozsudku finanční úřady postupovat. Pokud sportovci nebo rozhodčí vykonávají svou činnost na základě živnostenského listu, mohou uplatňovat paušální výdaje ve výši šedesáti procent z příjmů. Zároveň mají nárok na vrácení části daně, kterou v předchozích třech letech zaplatili při čtyřicetiprocentním paušálu.

Reklama

Související témata:
Finanční správa
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň