Hlavní obsah

Dánsko - Rakousko 0:0, na pen. 3:0Fotbalistky Dánska a Nizozemska si na ME poprvé zahrají o titul

Aktualizováno

Fotbalistky Dánska a domácího Nizozemska se poprvé probojovaly do finále mistrovství Evropy. Dánky dnes po pěti semifinálových nezdarech uspěly v souboji s Rakouskem a po bezbrankovém průběhu zápasu nováčka závěrečného turnaje zdolaly 3:0 na penalty. Ve druhém semifinále Nizozemky porazily překvapivě jednoznačně mírně favorizované Angličanky 3:0.

Článek

Hrdinkou rozstřelu byla dánská brankářka Stina Lykke Petersenová, která zneškodnila dva pokutové kopy. Rakušanky kopaly penaltu už v normální hrací době, když Maja Kildemoesová hned v úvodu zahrála v pokutovém území rukou. Sarah Puntigamová ale přestřelila branku.

Dánky ve čtvrtfinále senzačně vyřadily hlavního favorita Německo, kterému překazily útok na sedmý titul v řadě. V nedělním finále narazí na Nizozemky.

Domácímu výběru pomohla před více než 27 tisíci diváků na stadionu v Enschede vedoucí branka hlavou Vivianne Miedemaové z 22. minuty. Angličanky byly sice střelecky aktivnější, ale na vyrovnání nedosáhly. Po hodině hry jim naopak sebrala vítr z plachet Daniëlle van de Donková. Zmar poražených pak dovršila v nastavení vlastním gólem Millie Brightová.

Pro Dánsko i Nizozemsko byla dosavadním maximem účast v semifinále Eura.

Mistrovství Evropy fotbalistek - semifinále:
Breda: Dánsko - Rakousko 0:0, 3:0 na penalty
Enschede: Nizozemsko - Anglie 3:0 (1:0).

Reklama

Související témata: