Hlavní obsah

Vykutálení Češi! Když jim nový sport půjde, zasadí se o šampionát, aby měli medaili

Praha

Kdo nerad běhá, ale má i v pokročilém věku velkou chuť střílet góly, dostává ideální možnost. Zatímco klasický fotbal bez běhání hrát nejde, nové odvětví, fotbal v chůzi, běh naopak zakazuje. Walking football vznikl v roce 2011 v Británii a je určen pro seniory starší 60 let. Do smíšených družstev se mohou zapojit i ženy. Fotbalová asociace ČR novou disciplínu podporuje. V příštím roce rozjede krajské soutěže a závěrečné republikové mistrovství.

Walking football neboli fotbal v chůziVideo: Sport.cz

 
Článek

Fotbal v chůzi je čerstvé odvětví. Vynalezli ho Angličané, první evropský turnaj už proběhl v Itálii. Kdo zachytí trend, má vyhlídky na úspěch.

„Pokud uvidíme šanci na medaili, zasadíme se o nějaký šampionát," směje se Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

Samozřejmě s velkou nadsázkou. Walking football je určený pro seniory a výsledky v něm nejsou až tak podstatné.

„Vidím v něm velký sociální prvek. Aby se lidé vraceli na hřiště, když už nemohou běhat. Muži i ženy mohou hrát dohromady. A ženy jsou do něj hrrr," avizuje Michaela Veselá, manažerka sociálních projektů FAČR.

„Našli jsme díru na trhu, pánové nad 60 let moc nesportují. Ženy jsou v tomto věku aktivnější. Snad budou na hřišti ve výhodě a pánové na ně budou při kontaktu něžní..." usmívá se.

Chůzí obranu nerozvrátíte! Opravdu?

Fotbal v chůzi má speciální pravidla. Hrají ho týmy s pěti hráči v poli a gólmanem na čtvrtině klasického hřiště s malými brankami a minimální hrací čas je 2x10 minut.

Pokud hráč běží, nařídí proti jeho celku rozhodčí nepřímý kop. V případě opakovaného prohřešku ho může potrestat i kartou. Góly platí pouze zpoza brankového území, do kterého nesmí hráč z pole vkročit. V případě porušení pravidla bránícím hráčem je nařízena penalta.

V Praze již došlo k prvnímu mezistátnímu duelu Česko - Slovensko (1:2), český tým koučoval bývalý kapitán reprezentace Jan Fiala. V následném exhibičním turnaji se pak představili Josef Pešice, Vítězslav Lavička či Libor Sionko.

„Zajímavá zkušenost. Vždy svým hráčům říkám: pánové, je potřeba mít hlavně pohyb, chůzí obranu nerozvrátíte. A vidíte, někdy to jde," směje se Lavička, trenér reprezentace do 21 let.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články