Hlavní obsah

Přepište dějiny! Má firmu na mytí oken, ale může trumfnout legendu

Londýn/Praha

Přepište fotbalové dějiny! Paul Bastock, brankář z neznámého klubu Wisbech Town, hrajícího devátou anglickou ligu, zřejmě už v sobotu připraví o rekord britskou brankářskou legendu Petera Shiltona. Pokud nastoupí do duelu s Thetfordem Town, připíše si Bastock 1250. zápas v kariéře. Nyní má se Shiltonem shodně 1249 startů.

Foto: Profimedia.cz

Anglickou fotbalovou legendu Petera Shiltona (na snímku) může Paul Bastock překonat.

Článek

„Nikdy jsem ve fotbale nedosáhl výšek, které jsem dosáhnout chtěl. Ale překonat rekord Petera Shiltona je něco, o čem jsem ani nesnil. Peter byl vždycky můj vzor a hrdina," citoval 47letého Bastocka server BBC Sport.

„Až tuto metu překonám, uleví se mi. Přece jen, blíží se mi padesátka, tělo mám z fotbalu zhuntované. Teď mám navíc problémy s kolenem, které jsem si pochroumal při menší autonehodě," podotkl rodák z Leamington Spa, 40tisícového města v hrabství Warwickshire v centrální Anglii.

Následující dny pro něj můžou být nejhezčími v životě. Kromě pravděpodobného překonání rekordu vyrazí ve středu se synem do Turecka na golf, což je dárek k jeho 21. narozeninám. „Budu se snažit, aby to s rekordem klaplo, aby se báječné věci sešly najednou," podotkl Bastock, který chtěl s fotbalem nedávno skončit. Nepřinášel mu už radost, ztrácel motivaci. Nelákala ho ani vidina rekordního zápisu. Názor změnil až na naléhání šéfa klubu Garyho Setchella.

„Měl jsem fotbalu plné zuby. Vytrácí se z něj respekt, je to horší a horší. Začal jsem se sám sebe ptát: stojí ti to za to? Gary mi vtloukal do hlavy, že kvůli rekordu prostě končit nesmím, že bych si to později vyčítal. Zprvu jsem mu odsekával, na co mi rekord je, ale potom jsem si řekl: překonám ho pro moji skvělou ženu," uvedl Bastock, který vlastní společnost na mytí oken.

Jako žáček začínal v Coventry City, na cestě k triumfu v nejvyšší mládežnické soutěži pomohl vyřadit Southampton s budoucí anglickou hvězdou, útočníkem Alanem Shearerem. Během 30 let působil v řadě amatérských klubů, krátce chytal v Malajsii. Největší jméno si získal v Bostonu.

Reklama

Související témata: