Hlavní obsah

Změna stanov? Nelze ji nadiktovat, slabší manželku taky nepřehlasujete, ví Fousek

Praha

Volební pat znemožnil instalování nového předsedy Fotbalové asociace ČR již v červnu. Také před prosincovou mimořádnou valnou hromadou hrozí, že se česká komora s moravskou neshodnou. Favoritem české byl Martin Malík, favoritem moravské pak Petr Fousek. A oba muži proti sobě stojí znovu. Proto na stole leží návrh, aby případně rozhodlo dodatečné kolo, ve kterém by ke zvolení stačila většina delegátů bez příslušnosti ke komorám.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kandidáti na předsedu FAČR - zleva Martin Malík a Petr Fousek.

Článek

Historie se opakuje. Delegáti valné hromady (12. prosince v Nymburce) budou opět rozhodovat mezi Fouskem a Malíkem. Mohlo by tentokrát dojít k úpravě stanov tak, aby nemohla vzniknout patová situace a předseda musel být zvolen.

Minule ani tři kola nerozhodla. Malík vládl Čechám, Fousek zase moravské komoře. Ve třetím kole potřeboval kandidát ke zvolení vyšší součet hlasů z obou komor dohromady, ale pouze pokud by měl v každé z komor alespoň 35 procent. Ani jednomu se je nepovedlo získat.

„Schválení zavedení čtvrtého kola je věcí jednání. Česká komora se k němu kloní na základě rozvržení sil. Morava bude mít dvě jednání příští týden. Tam by měla zaujmout stanovisko," avizuje Petr Fousek, bývalý generální sekretář svazu, dlouholetý funkcionář a delegát FIFA a UEFA, v současné době nezávislý konzultant.

Manželství, které nelze rozvést

Po červnovém patu doporučil, aby o změně stanov komory vyjednávaly. „Není možné ji diktovat, musí se vyjednat," zdůrazňuje Fousek. Dvoukomorový systém přirovnává k manželství, které nelze rozvést. „Vaši manželku taky nepřehlasujete, i když bude mít o desítky centimetrů a kilogramů méně..." usmívá se.

Také k Fouskovi se dostaly zprávy, že všemocný místopředseda asociace Roman Berbr podniká v poslední době s Martinem Malíkem spanilé jízdy na Moravu, aby tam svému favoritovi zajistil potřebnou podporu.

Někteří delegáti slíbí všechno všem

„K posunům dochází a docházet bude. Tím, že je volba tajná, ne každý, kdo se nějak vyjadřuje, pak i stejně volí. Zaznamenal jsem fámy a spekulace, patří k věci," uvědomuje si Fousek.

Po ruce má humornou příhodu. „Vzpomínám si na příklad z kongresu UEFA v roce 1994, kde náš bývalý předseda František Chvalovský poprvé kandidoval do exekutivy. Vyvinuli jsme na kongresu ve Vídní jistou aktivitu a večer se mě a Rudolfa Bati ptal, kolik máme hlasů. Vyšlo nám, že asi o deset víc, než byl počet členských zemí v UEFA... Někteří prostě slíbí všechno všem, ale realita se ukáže až v Nymburce," culí se Fousek.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava