Hlavní obsah

Černý rok pro Američany završen. Fotbalovou MLS poprvé vyhrál klub z Kanady

Toronto
Aktualizováno

Zámořskou fotbalovou ligu MLS poprvé vyhrál klub z Kanady. V sobotním finále zvítězilo Toronto nad obhájci titulu ze Seattlu 2:0 a oplatilo jim loňskou finálovou porážku na pokutové kopy.

Foto: ČTK

Střelec první branky finále americké MLS Jozy Altidore (vpředu) oslavuje zisk titulu se svými spoluhráči z Toronta.

Článek

Toronto poslal do vedení v 67. minutě Jozy Altidore, který mužstvu trefil již postup do finále. V nastaveném čase pojistil vítězství domácího celku Víctor Vázquez, rodák z Barcelony. Kanadský klub získal titul v jedenácté sezóně po vstupu do ligy, do play off se přitom poprvé probojoval až předloni.

V základní sestavě Toronta nastoupil ve finále jediný kanadský hráč. "Všichni v týmu jsme celý rok nemysleli na nic jiného, než že pohár letos zvedneme my," prohlásil americký kapitán vítězů Michael Bradley. "Nehráli jsme dobře a na takový výkon jsme si vybrali nevhodnou chvíli," řekl kouč Seattlu Brian Schmetzer.

Finále play off zámořské fotbalové ligy MLS:
Toronto - Seattle 2:0 (0:0)
Branky: 67. Altidore, 90.+4 Vázquez.

Toronto, v základní části ziskem 69 bodů vylepšilo rekord soutěže. Ve finále se na branku Stefana Freie, bývalého gólmana Toronta nyní ve službách Seattlu, valil útok za útokem. Finále však rozhodl až v 67. minutě Altidore. Dvě minuty se přitom čekalo, než jeho gól zkontrolují rozhodčí u videa. Torontský útočník se totiž pohyboval na hranici ofsajdu. Video potvrdilo, že vše bylo v pořádku. Vázquez v nastavení výhru ještě pojistil.

Historická výhra, jásá kouč

Kouč Greg Vanney označil vítězství Toronta za historické, protože vyhrálo jak základní část MLS, tak i play off. Získalo nejvíc bodů během základní soutěže a poprvé se největší severoamerická trofej stěhuje do Kanady.

Toronto se v sezóně opíralo o kapitána amerického národního týmu Mika Bradleyho. Ironií je, že mužstvo Spojených států na MS v Rusku poprvé od roku 1990 nepostoupilo. Stejně tak Itálie, která v baráži nebyla schopná vstřelit Švédsku branku a ani během kvalifikace nebyla ve střelecké pohodě. Naopak Sebastian Giovinco, italský lídr Toronta, vstřelil v MLS v 27 zápasech 16 branek a na dalších 6 nahrál. Impozantní je i jeho celková bilance - v 85 zápasech dal 55 branek a na 37 nahrál. V tomto ročníku dal navíc sedm gólů z přímých kopů.

Černý fotbalový rok pro Spojené státy tedy má dvojnásob hořkou příchuť - nejenže se Američané neprobojovali na MS, ale nezískali ani titul v domácí soutěži. A ještě je nutné dodat, že před finále proběhla v torontském Westin Harbour Castle Hotel prezentace MS 2026, které chtějí uspořádat společně Spojené státy, Kanada a Mexiko.

Reklama

Související témata: