Hlavní obsah

Krvavý incident byl varováním před Silvestrovským derby. Prodej vstupenek do Edenu je omezen

Incident při úterním vánočním turnaji internacionálů v hale na Podvinném mlýně byl poslední kapkou. A také varováním pro pořadatele Silvestrovského derby, jež se bude hrát už tradičně v poslední den končícího roku v pražském Edenu. „I proto tak přísná opatření při prodeji vstupenek,“ omlouvá se Martin Čičatka z pořádající agentury Nio Sport fanouškům pražských S i všem fotbalovým příznivcům, kteří se do ochozů kolem hřiště s umělým povrchem letos prostě nedostanou. „Hledali jsme různá řešení, jak zabránit přístupu tvrdého jádra rowdies obou táborů, ale nenašli jsme ho.“

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci Sparty během silvestrovského derby se Slavií.

Článek

Neblahé zkušenosti z let minulých varovaly. Incident při včerejším halovém turnaji internacionálů, kde rowdies napadli a do krve zmlátili fanouška vyznávajícího jiné klubové barvy, rovněž.

„Vymýšleli jsme všechno možné i nemožné, snížili jsme kapacitu hlediště, situaci konzultovali s policií, ale pro letošní rok jsme prostě lepší řešení nenašli," bezmocně krčí rameny Martin Čičatka.

Vstupenky na Silvestrovské derby si totiž mohou zakoupit příznivci Slavie pouze v předprodeji přes Odbor přátel, a to ještě přes internet a s tím, že jim budou vystaveny na jméno.

Fanoušci Sparty však ani tuto možnost nemají. Pouze ti, kteří vlastní tzv. Zlatou permanentku, si budou moci po jejím předložení zakoupit lístek přímo v Edenu.

„Nejde z toho utéct, jiná možnost skutečně nebyla," omlouvá se Martin Čičatka fanouškům obou táborů. „Po dohodě s policií jsme se rozhodli, že přímo na místě budeme prodávat vstupenky alespoň seniorům nad šedesát let bez ohledu na klubovou příslušnost. To je jediný vstřícný krok, který jsme schopni udělat."

Jak pořadatelé, tak i policie má totiž indicie, že právě Silvestrovské derby by mělo posloužit k tvrdým protestům rowdies z pražské Letné proti klubovému vedení a současné situaci ve Spartě. Přímý přenos, který bude z derby vysílat ČT Sport, pak jejich touhu po zviditelnění umocňuje.

„Najali jsme sice ochranku i bezpečnostní agentury, ale ve vršovickém areálu lze jen těžko všechno uhlídat, mít situaci pod kontrolou a garantovat bezpečnost aktérům derby i ostatním divákům. Proto jsme museli přistoupit k zmiňovanému prodeji vstupenek," vysvětluje Čičatka a už ani nedodává, že jeho pořádající agentura ani nevyčísluje finanční ztráty, s nimiž se musí smířit.

„Vždyť namísto obvyklých patnácti set či dvou tisíc diváků jich nejspíš na letošní derby přijde jen pět set. Nechceme ale nic riskovat, takže peníze jdou stranou," dodal.

Reklama

Související témata: