Hlavní obsah

Na Silvestrovské derby si v Edenu koupí lístek jen senioři, pořadatelé mají obavy z rowdies

Za zvýšených bezpečnostních opatření a s omezenou možností koupit si vstupenku přímo v pražském Edenu se dnes odehraje 32. Silvestrovské derby internacionálů Sparty a Slavie. „Mrzí nás to, ale jinou možnost jsme letos neměli,“ omlouvá se všem fotbalovým fanouškům Martin Čičatka z pořádající agentury Niosport za komplikace, která klání tradičních rivalů tentokrát provází.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivo Ulich ze Slavie Praha a Miroslav Baranek ze Sparty Praha během tradičního Silvestrovského derby internacionálů v pražském Edenu.

Článek

Přímo na stadiónu si budou totiž moci koupit vstupenku jen senioři nad 60 let bez ohledu na klubovou příslušnost a fanoušci Sparty, kteří se prokáží zlatou VIP permanentkou. Ostatní návštěvníci budou mít smůlu, do ochozů, jejichž kapacita byla snížena na tisíc míst, se nedostanou.

Pořadatelé mají podle mnohých indicií obavy, že právě Silvestrovské derby by mělo posloužit k tvrdým protestům rowdies z pražské Letné proti klubovému vedení a současné situaci ve Spartě. Přímý přenos, který bude z derby vysílat ČT sport, pak touhu tvrdého jádra po zviditelnění umocňuje.

„Vymýšleli jsme všechno možné i nemožné, jiná možnost ale skutečně nebyla a lepší řešení jsme prostě nenašli," vysvětluje Martin Čičatka fanouškům obou táborů. „Najali jsme sice ochranku i bezpečnostní agentury, ale ve vršovickém areálu lze jen těžko všechno uhlídat, mít situaci pod kontrolou a garantovat bezpečnost aktérům derby i ostatním divákům. Proto jsme museli přistoupit k zmiňovanému omezenému prodeji vstupenek."

O finanční ztrátě, která jeho agentuře vznikne, nemluví, i když spočítat lze snadno. Namísto obvyklých 1500 až 2000 diváků jich nejspíše bude kolem hřiště s umělou plochou jen kolem pěti set.

Nejdříve uvidí od 11 hodin derby veteránů nad 45 let, v němž za Spartu nastoupí Blažek, Baranek, Bažant, Denk, Maretin Hašek, Josef Jarolím, Obajdin či třeba Siegel. Sešívaný dres obléknou Šimurka, Šilhavý, Beránek, Jeslínek, Mareš, Řehák a spol.

Soupisky pro Silvestrovské derby internacionálů:
Slavia: Martin Vaniak - Lukáš Došek, Adam Petrouš, Martin Hyský, Martin Müller, Jaroslav Černý, Karel Piták, Pavel Kuka, Ivo Ulich, Patrik Berger, Stanislav Vlček, David Kalivoda, Rudolf Skácel, Tomáš Hrdlička, Zdeněk Šenkeřík.
Sparta: David Bičík - Lukáš Zelenka, Jiří Novotný, Marek Kincl, Jiří Jarošík, Luděk Stracený, Václav Koloušek, Jan Flachbart, Tomáš Hübschman, Tomáš Čížek, Marek Matějovský, Vlastimil Vidlička, Jan Koller

V pravé poledne je pak na pořadu derby internacionálů nad 35 let, v němž bude chtít Slavia pokračovat v tradici let předchozích. Loni totiž vyhrála 7:3, takže v Silvestrovském derby má vysoce aktivní bilanci. Vyhrála totiž 21 utkání, zatímco Sparta jen šest.

„I proto jsem letos angažoval do brány Davida Bičíka a jako posilu do pole Marka Matějovského, kluky, kteří ještě pořád hrají nejvyšší soutěž. Rádi bychom bilanci vylepšili," prozradil manažer sparťanského výběru Jiří Novotný.

„Nepřichází v úvahu. I tentokrát chceme Spartě vstup do nového roku trochu znechutit," kontrovala slávistická ikona Pavel Kuka.

I jeho samo sebou moc a moc mrzí situace, k níž letos došlo. Vždyť v minulosti bývala silvestrovská klání příjemným loučením fanoušků i hráčů s končícím rokem, při němž šlo především o zábavu a dobrou náladu. Incidenty, k nimž v posledních letech docházelo, a varovné avízo, které pořadatelé dostali, však tentokrát situaci změnily.

Reklama