Hlavní obsah

Číňani na Kypru jen koukali, jak čeští sudí bez problémů zvládli fyzické testy

Sedm desítek českých fotbalových sudí si může oddechnout. Na Kypru, kde absolvují tradiční soustředění před blížícím se ligovým jarem, všichni splnili požadované fyzické testy. Tedy všichni... Hlavní rozhodčí Emanuel měl smůlu. Sotva na stadiónu v Pafosu vyběhl na tartanový ovál, ozvala se bolest v lýtku a věděl, že je konec. Na Kypru testy nesplní a bude se jim muset před startem soutěží podrobit znovu.

Foto: FAČR

Čeští fotbaloví rozhodčí absolvují během přípravy na Kypru i kondiční testy.

Článek
Fotogalerie

Soustředění fotbalových rozhodčích na Kypru

„Nemělo smysl dál pokračovat, protože bych riskoval zranění mnohem vážnější," posteskl si Marek, který se ve zbývajících dnech soustředění bude věnovat už jen regeneraci.

Bude přitom moci sledovat nejen své kolegy, ale i osm čínských rozhodčích, kteří dorazili a kyperský kemp za českými sudími. Jde o další díl spolupráce mezi oběma asociacemi.

Na středomořském ostrově si rozhodčí podmínky a prostředí od prvního dne pochvalují. „V příjemném teple člověk funguje hned lépe. I proto šlo o jeden z nejlepších testů, které jsme kdy absolvovali," pochvaloval si hlavní rozhodčí Martin Nenadál, že fyzickou prověrku všichni zvládli a mají tudíž klid.

„V minulosti se občas nějaký problém objevil, ale tentokrát je znát, že jsou kluci trénovaní a fyzické přípravě se věnují. Před jarem jsou ve výborné kondici," chválil rozhodčí kondiční trenér Jan Hanzl.

Hlavní rozhodčí museli v Pafosu zvládnout nejprve pod šest vteřin šest opakovaných sprintů na 40 metrů a poté absolvovat prověrku fyzické připravenosti. FIFA fitness test se skládá z běžeckých úseků na 75 metrů a vzápětí 25 metrů chůze ve čtyřech opakováních na 400 metrů dlouhém oválu. Dohromady pak museli rozhodčí zvládnout 10 kol na atletickém oválu.

Asistenti plní test, který se skládá z deseti metrů sprintu, osmi metrů úskokem vpřed a vzad a znovu desetimetrového sprintu s tím, že vše musí zvládnout do deseti vteřin. Poté následovaly sprinterské série 5 x 30 metrů, a nakonec podstoupili stejný běžecký FIFA fitness test jako hlavní rozhodčí. I oni prověrku bez potíží zvládli.

Reklama

Související témata: