Hlavní obsah

Češi předložili své návrhy na změnu stanov, jeden počítá s příjezdem normalizátorů

Praha

Ani další společná schůzka českých a moravských vyjednávačů posun nepřinesla. Přitom první muž českého fotbalu Martin Malík se vrátil ze švýcarského Lausanne, kde se minulý týden po losování Ligy národů sešel s prezidentem UEFA Aleksanderem Čeferinem, s jasným apelem: „Dohodněme se, zkusme najít způsob, jak změnit naše fotbalové stanovy.“ S výzvou ale opět neuspěl, neboť moravská vyjednávací skupina s vlastním návrhem nepřišla a českou verzi návrhu si odvezla s tím, že se k ní vyjádří později.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda UEFA Hrihorij Surkis, který první pohrozil normalizační komisí.

Článek

Už při první lednové schůzce nad úpravami stanov reagovali moravští vyslanci podobně. „Svůj návrh, jak podle požadavku UEFA naše stanovy změnit, neměli. Morava zatím řeší otázky spojené s právním pozadím této změny," potvrdil předseda FAČR Martin Malík.

První pohrozil Ukrajinec

Fotbalové stanovy se zakotveným dvoukomorovým systémem coby relikvií doby, v niž se zrodily, působí v posledním desetiletí problém na téměř každé volební valné hromadě. Ta, která se sešla loni v červnu v Praze, nepředstavovala výjimku. Nový předseda tam zvolen nebyl, výkonnému výboru byl prodloužen mandát do prosincové mimořádné valné hromady.

Na ni přijel ukrajinský místopředseda UEFA Hrihorij Surkis s drsnými pohrůžkami, že si český fotbal buď změní stanovy sám, nebo to udělá normalizační komise UEFA, která přijede ze Švýcarska. Dokonce v Nymburku určil i termín, do jakého termínu musí ke změně stanov dojít.

„Jde o únor, ale v tomto termínu se rozhodně mimořádná valná hromada nesejde. Nebylo by to reálné ani v případě, že bychom už teď měli na stole konkrétní variantu nových stanov, na které by existovala shoda," věří Malík v trpělivost, kterou UEFA projeví a nebude lpět na únoru.

„Vyslání normalizační komise do České republiky by totiž znamenalo katastrofu. UEFA a FIFA by převzala do své kompetence kompletní řízení českého fotbalu, implantovala by nám vlastní pravidla a vlastní stanovy," potvrzuje první muž českého fotbalu Martin Malík, že hrozba vyslovená Ukrajincem Surkisem je pořád aktuální.

Češi se čtyřmi návrhy, Morava s žádným

Ostatně, i návrh českých vyjednávačů s příchodem normalizační komise UEFA počítá. Ovšem až jako s krajní variantou pro případ, že by tři předchozí nebyly Moravou akceptovány.

Prvním návrhem je plnohodnotné zrušení komorového systému jak u volby předsedy, tak i u členů výkonného výboru. O všech volených funkcích by na valné hromadě rozhodovali přítomní delegáti bez ohledu na místní příslušnost.

Druhou variantou je zrušení komorového systému s tím, že by místopředsedové a předsedové Řídící komise byli nadále voleni podle svého bydliště.

Pouze třetí varianta ponechává dvoukomorový systém, ale s podmínkou, že nebude možné zablokovat volbu předsedy a že Čechy budou mít ve výboru tři své zástupce za kraje, zatímco Morava jednoho, aby to lépe odpovídalo současnému počtu krajů.

U volby předsedy česká strana doporučuje uvést v platnost stejný systém, jako má UEFA. V 1. kole vítězí kandidát, který většinově získá více jak 50 procent hlasů, ve 2. kole vítězí kandidát, jenž získá prostou většinu hlasů, přitom žádný kandidát nevypadává z voleb, ve 3. kole se opakuje model z 2. kola, ve 4 kole pak rozhoduje los.

Pokud by Morava ani jeden z těchto návrhů nepřijala, pak by podle českých vyjednávačů nebyl zapotřebí ani zvací dopis a fotbaloví normalizátoři ze Švýcarska by dorazili.

„Není proto jiné cesty než změnit stanovy tak, abychom fotbalové vedení vždy zvolili," znovu apeluje na obě vyjednávací skupiny Malík.

Reklama

Související témata: