Hlavní obsah

Pravidlová komise schválila zavedení videa ve fotbale

Mezinárodní pravidlová komise IFAB po dvouletém testování jednomyslně schválila zavedení videorozhodčího ve fotbale. Světové federaci FIFA tak už nic nebrání v tom, aby ho využila už na letním mistrovství světa v Rusku.

Foto: LFA

Videorozhodčí Roman Hrubeš před zápasem Sparty s Mladou Boleslaví s monitorem u plochy, který byl připraven pro hlavního rozhodčího Karla Hrubeše.

Článek

IFAB verdikt označila za historický krok k většímu fair play ve fotbale a podobně reagoval i Gianni Infantino, předseda FIFA, která by měla o využití videorozhodčího na šampionátu rozhodnout 16. března na kongresu v Bogotě. "Videoasistent je ode dneška součástí fotbalu a to je dobře. Přinese větší fair play a jde o důležitý krok, který ovlivní budoucnost fotbalu," prohlásil Infantino.

Videorozhodčí, který už v různých formách funguje ve 40 světových ligách včetně české nejvyšší soutěže, může být využit pouze v předem daných situacích - při dosažení branky a všem, co tomu předchází včetně ofsajdů, při rozhodnutí o penaltách, červených kartách a při chybné identifikaci hráčů.

Například v Německu nebo Itálii se zavedení videa do ostrého provozu neobešlo bez problémů, ale podle statistik IFAB ze soutěžních zápasů byla přesnost verdiktů videorozhodčího 98,9 procenta. Kritici však i přesto videu vyčítají, že zdržuje zápasy a bere z fotbalu emoce a lidský faktor.

Zatím pouze v testovacím provozu je video v Anglii a kluby tamní Premier League zatím neuvažují o jeho uvedení do plnohodnotného provozu. Zdrženlivě se k technologii staví i UEFA, která o využití videorozhodčího v příští sezóně Ligy mistrů rovněž neuvažuje.

Reklama