Hlavní obsah

Šéfa fotbalu může v budoucnu určit los, navrhuje Morava. Zbláznili se, prská Berbr

Olomouc
Aktualizováno

Moravská komora Fotbalové asociace ČR změnila názor a souhlasí s úpravou stanov kvůli volbě předsedy. Ve 4. kole by podle ní měl rozhodovat los. Ve čtvrtém kole volby předsedy by tak nahradil dosavadní dohadovací řízení. Morava zároveň zdůrazňuje, že předmětem jednání s českou stranou bude pouze úprava pravidel volby předsedy, nikoliv diskuse o komorovém systému. Český místopředseda Roman Berbr ostře reaguje a doporučuje svému moravskému kolegovi Zdeňku Zlámalovi akutní léčbu...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal (vlevo) a majitel Baníku Ostrava Václav Brabec během mimořádné Valné hromady FAČR.

Článek

Českému fotbalu nadále hrozí normalizace. Ukrajinský vyslanec UEFA Hrihorij Surkis na prosincové valné hromadě FAČR pohrozil, že na jeho popud dorazí do Prahy komise FIFA a UEFA, která vezme vládu nad českým fotbalem pevně do svých rukou. Nadiktuje mu své stanovy, určí pravidla a bude rozhodovat tak dlouho, dokud se česká s moravskou komorou neshodnou na změně stávajících stanov.

Hrozba ještě stále nepominula, proto se v pondělí sešli v Olomouci zástupci klubů MSFL a divizí na Moravě společně s předsedy všech pěti krajských svazů na Moravě. Jednomyslně se shodli v tom, že chtějí vyjít vstříc požadavkům FIFA, upravit stanovy v otázce volby předsedy a zamezit tak do budoucna možným patovým situacím na valných hromadách.

Otázkou je, jak dojít k cíli.

„Budeme navrhovat, aby volba předsedy byla ve stanovách rozšířena o 4. kolo, ve kterém by rozhodoval los," avizuje Zdeněk Zlámal, I. místopředseda FAČR. Los by tak ve čtvrtém kole volby předsedy nahradil dosavadní dohadovací řízení.

„Losem ostatně v případě nezvolení kandidátů v předchozích dvou kolech volby končí také volba všech dalších členů výkonného výboru, včetně místopředsedů," poukazuje Pavel Nezval, předseda Řídící komise pro Moravu.

O dohodě slyším poprvé, dušuje se Malík

Jak Moravané zdůrazňují, na setkání zavítal také Martin Malík, v prosinci zvolený předseda FAČR.

„O tom, že se Morava definitivně dohodla o návrhu losu ve 4. kole volby předsedy, slyším dnes poprvé," reaguje Malík v oficiálním stanovisku.

„Na setkání v Olomouci za mé přítomnosti totiž zástupci klubů MSFL a divizí pouze vyslechli referát Zdeňka Zlámala o vývoji konkrétních kroků, které byly zatím realizovány. Z mé strany byli přítomní opakovaně informování o nutnosti kroku změny Stanov FAČR v otázce volby předsedy. Mrzí mě, že přestože jsem v pondělí na všechny apeloval, abychom jednali mezi sebou, čelní moravští představitelé svými neuváženými mediálními výroky dál eskalují napětí," argumentuje předseda.

Místopředseda Roman Berbr jde ve svých výrocích ještě mnohem dál.

„Podle mě se pan Zlámal absolutně zbláznil a doporučuji mu akutní léčbu. Jinak nerozumím smyslu prohlášení, které někdo takto zasílá médiím. Slovo domluva znamená, že se domluví dva subjekty, v tomto případě tedy zástupci Čech se zástupci Moravy. Ne, že se domluví pan Zlámal s panem Nezvalem, nebo pan Zlámal s panem Zlámalem," zdůrazňuje Berbr.

Diskusi o zrušení komor striktně odmítli

"Česká komora s navrhovaným řešením zásadně nesouhlasí. Jestli mu dobře rozumím, tak Morava navrhuje, a teď dám příklad: ve 3. kole volby bude mít jeden kandidát 150 a druhý 50 hlasů například. Co se může stát? Ve 4. kole budeme rozhodovat o předsedovi cvrnkáním korunou. Opravdu inteligentní řešení!" žasne Berbr.

Morava ve svém prohlášení uvedla, že Malík s jejím řešením souhlasí.

„Uvítali jsme, že návrh přímo na pondělním jednání podpořil i předseda Malík, který jej rovněž považuje za konstruktivní řešení, jak vyhovět požadavku FIFA," tvrdí Zlámal.

Účastníci olomouckého jednání jednomyslně vyslovili plnou podporu moravské vyjednávací skupině o změně stanov, znovu potvrdili její mandát a její členy v čele s místopředsedou Zlámalem pověřili, aby návrh byl předložen české straně. Předmětem jednání však bude pouze změna stanov v otázce volby předsedy, nikoli diskuse o komorovém systému, kterou všichni přítomní striktně odmítli.

Reklama