Hlavní obsah

Přišel tajemný malý muž v bílém. Omámili nás, obviňují Malťané fotbalovou velmoc

Valletta

Ještě dnes si mnozí na ten divoký výsledek pamatují. Ne že by Španělé nemohli vysoko porazit Maltu, ale že se to tenkrát povedlo přesně o potřebných jedenáct gólů, se z paměti jen tak nevymaže. Zvláště pak nizozemským fotbalistům, kteří tenkrát kvůli španělskému vítězství 12:1 přišli o účast na ME 1984.

Španělsko - Malta, kvalifikace ME 1984

 
Článek

Po letech přicházejí aktéři kvalifikačního utkání se zajímavými vzpomínkami a obviněními, které sice historii nezmění, ale pohled na ni možná ano.

Co se tedy vlastně tenkrát před Vánocemi roku 1983 odehrálo v šatně Malťanů, kteří po poločase prohrávali jen 1:3 a nic nenasvědčovalo, že dostanou nařezáno mnohem víc.

Kdo ví. Ale třaskavou nálož podle DPA odpálil tehdejší trenér fotbalového trpaslíka Victor Scerri tvrzením ve španělské televizi v pořadu Fiebreho Maldiniho.

„Do šatny přišel malý muž, oblečený v bílém, s táckem, na kterém byly na půlky rozřezané citróny. No a všichni naši hráči je začali konzumovat," řekl Scerri.

Asi to nebyly ledajaké citróny, usoudili Malťané. Španělům se tak prý Scerriho tým povedlo během přestávky omámit, s verzí souhlasí i jeden z hráčů Ernest Spiteri Gonzi. Góly se začaly sypat do branky Malťanů, kteří nestíhali, jak je vidět na videu.

Zčistajasna přišla únava a vyčerpání

„Bylo špatné, že maltská federace pak začala vyšetřovat naše hráče, měli se poohlédnout jinde. Jsem přesvědčený o tom, že Španělé podnikli všechny kroky k tomu, aby dosáhli vytouženého výsledku. Bohužel je pozdě, aby se to ještě vyšetřilo," uvedl Spiteri Gonzi.

„Najednou jsme se cítili velmi unavení a vyčerpaní," tvrdil bývalý reprezentant Malty Emanule Fabri.

Je to šokující? Nebo to spíše hraničí s výjevy šílencovy mysli a může to být bráno jako záležitost hodná silvestrovské televizní show? Posuďte sami.

Ve Španělsku je ovšem obvinění bráno jako hloupost. „Zní to bláznivě. Když někdo cizí v bílém přijde do šatny a nabízí vám citrón, tak ho pošlete pryč a nebudete ho přece konzumovat," namítl španělský bek Jose Antonio Camacho.

Reklama

Související témata: