Hlavní obsah

Kvůli ledvině hraje na vlastní riziko. Maďarština je oříšek, směje se exjablonecký Beneš

Budapešť/Praha

První zahraniční angažmá pro něj málem skončilo dřív, než začalo. Kvůli ledvině, o kterou přišel před lety při fotbale. Nakonec se vše v dobré obrátilo, dlouholetý stoper Jablonce Vít Beneš patří k oporám Vasase Budapešť. Jenže zatímco jeho bývalý klub na jaře usiluje o evropské poháry, obránce čeká boj o záchranu v maďarské lize.

Foto: archiv Víta Beneše

Fotbalista Vít Beneš a jeho přítelkyně Klára.

Článek
Fotogalerie

„Momentálně neprožíváme ideální období, z posledních třinácti zápasů jsme vyhráli jediný. Série je hodně špatná. Vasas skončil v uplynulém ročníku třetí, hrál předkolo Evropské ligy, z tohoto pohledu je sezóna zklamáním," říká Beneš, který v létě po sedmi letech opustil Jablonec a vyrazil do Maďarska.

Ovšem během pár dnů téměř balil kufry a objednával letenky do Prahy. Když na klubu zjistili, že má pouze jednu ledvinu, hrozil mu návrat. „V Maďarsku je zakázáno provozovat profesionální sport s tímto hendikepem. Vasas se ale nevzdal, postavil se za mě, dostal jsem výjimku. S tím, že já i klub jsme veškerá rizika vzali na sebe," podotýká Beneš. Povolení obdržel v polovině září, od té doby neslezl z trávníku. „Těší mě, že pravidelně hraju, bohužel výsledkově to drhne," má Beneš smíšené pocity.

Spousta lidí se ho ptá na srovnání české a maďarské soutěže. Odpovídá, že jsou zhruba na stejné úrovni. „Možná v poslední době, jak některé kluby přivedly zahraniční posily, je kvalitou o něco výš česká," myslí si 28letý obránce, který si v Budapešti užívá čas i mimo hřiště.

Maďarská metropole ho uchvátila, s přítelkyní Klárou se jí nemohou nabažit. „Budapešť je nádherné město, plné překrásných památek. Pořád prozkoumáváme nová místa. Oříšek je ale maďarština. Minimální základy mám, ale radši se do ní nepouštím. Volím jistotu, tedy angličtinu, která jede v kabině," culí se Beneš.

Na dálku drží palce Jablonci, který na jaře válí a vyšvihnul se do špičky. „Z Jablonce se stal černý kůň, týmy nahoře musely zbystřit. Kluci to mají fantasticky rozjeté. Momentálně mají parádní formu, určitě mají na třetí místo," tvrdí Beneš.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň