Hlavní obsah

GLOSA: Princové jsou na draka, Petr XII. vládne dál

Dceru a půl království navrch nabízejí v pohádkách štědří panovníci chrabrým nápadníkům. Český fotbal si teď nedotknutelnou zvyklost uzpůsobil k obrazu svému. Tu máš trofej a království za vydařenou polovinu sezóny! Jako se Plzeň po mizerném jaru stala domácím šampiónem za rekordní podzim, podobný příběh napsal také Petr Čech. Gólman Arsenalu již podvanácté ovládl anketu Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu. Přitom netají, že také on se po vydařeném podzimu na jaře trápil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Čech získal již podvanácté český Zlatý míč.

Článek

Český fotbal už je teď prostě takový. Komplexního hrdinu se vším všudy abys v něm lupou pohledal. Ostatně již Vladimír Darida, poněkud překvapivý Fotbalista roku 2017, doznal, že v minulosti měl lepší sezóny, než za jakou se stal domácím vládcem.

Čech během jara jako první gólman vychytal 200. zápas s čistým kontem v Premier League, čímž vylepšil vlastní rekord a podtrhl svou výjimečnost. Také na něj však dolehla krize Arsenalu a dal tak prostor mladším princům, aby ho vyzvali.

Žádný nástupce se však nenašel. Samozřejmě i proto, že všichni současní reprezentanti mají na triku podzimní krach v kvalifikaci mistrovství světa a na jaře mohli dojem vylepšit jen ve svých klubech. Přitom v české lize se zdálo, že o titul ani nikdo nestojí...

Čechova éra ještě nekončí, s příchodem nového kouče Arsenalu ho však nejspíš čeká bitva o uhájení pozice jedničky. To samé by prospělo i českému království. Tím spíš, když Plzeň má jistou Ligu mistrů a Slavia s někým dalším zase Evropskou ligu. Snad mimořádná konstelace osloví nové hrdiny, aby se králi Petrovi XII. vyrovnali.

Fotbalový redaktor se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních deset let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: