Hlavní obsah

Kdo vyhraje fotbalové MS? Výsledek analýzy nepřekvapí

Do začátku světového fotbalového šampionátu zbývá necelý týden. Americká společnost Gracenote už nyní ale přišla s předpovědí, že mistrovství světa v Rusku vyhraje Brazílie. Alespoň takový byl výsledek počítačové simulace na základě analýzy kvality jednotlivých dvaatřiceti družstev.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Fotbalisté Brazílie mají podle analýzy Gracenote vyhrát MS v Rusku.

Článek

Tato společnost už poněkolikáté přišla s analýzou před velkou světovou akcí. Na začátku letošního roku kupříkladu předpověděla, že Česko na ZOH v Pchjongčchangu získá osm medailí. Ve skutečnosti jich tuzemští sportovci vybojovali sedm.

Nyní přišla s tvrzením, že MS ve fotbale vyhraje Brazílie, která ve finále porazí Španělsko. „Ve svých analýzách vytváříme nejvíce pravděpodobný scénář, a právě toto finálové složení nám vyšlo," řekl jeden z analytiků Gracenote Simon Gleave pro agenturu AP.

Společnost ve svých prognózách využívá systém Elo, který původně zjišťoval úroveň šachistů. Momentálně se v USA využívá na zhodnocení síly baseballových týmů či mužstev amerického fotbalu.

Jihoameričané mají podle systému 21% šanci na vítězství, 10% mají Španělé a shodně 8% Němci a Argentinci.

Gleave zároveň potvrzuje, že některé týmy určitě překvapí. Za největší „černé koně" řadí Kolumbii a Peru. „Kolumbie byla před čtyřmi roky ve čtvrtfinále a má solidní tým s osobnostmi. Peru zase může vytěžit z návratu kapitána Guerrera. Myslím si, že oba výběry dosáhnou lepších výsledků, než se na první pohled může zdát."

Reklama

Související témata: