Hlavní obsah

Ve finále Poháru ČMFS jsou po penaltách fotbalisté Jablonce

Fotbalisté Jablonce postoupili do finále Poháru ČMFS, po středečním bezbrankovém semifinále porazili České Budějovice v penaltovém rozstřelu 4:2. Za hosty své pokusy neproměnili Poborský a Černý, zatímco v domácím dresu zklamal pouze Fukal; rozhodující penaltu pak proměnil Zábojník. Jablonec se střetne 24. května s vítězem čtvrtečního utkání Zlín - Sparta.

Článek

Sluncem zalitá Střelnice byla od první minuty svědkem zajímavého utkání. Oba týmy totiž odhodily obvyklé taktické ligové manévry a především domácí se hodně tlačili do ofenzívy. Hosté sice nastoupili takřka se všemi hráči, o nichž ještě den před zápasem Jihočeši tvrdili, že jejich start je nejistý, ale dopředu toho mnoho nepředvedli. Ani kapitán týmu Karel Poborský nebyl příliš vidět, za celý poločas měl jen 16 kontaktů s míčem.

Severočeši měli trvalou převahu, ale k velké šanci se nemohli dostat. Jednak jim chyběl větší nápad ve finální přihrávce a hosté navíc působili v defenzívě kompaktně. První slibnější akci si domácí vypracovali až v 26. minutě, jenže Eliáš hlavou poslal míč nad.

Paradoxně největší šance domácích přišly před poločasem až ve chvíli, kdy hosté srovnali krok. V 41. minutě si Eliáš naběhl na Zeherův centr, ale míč hlavou mezi tyče znovu usměrnit nedokázal. O minutu později se probil do šance také Petržela, ale po individuální akci už nestačil míč poslat do opuštěné branky.

Poborský nastřelil v největší šanci Budějovic tyč 

Domácí i po pauze začali tlakem a v 48. minutě měl na noze rozhodnutí Smíšek. Po Kordulově přihrávce se ocitl sám před Křížkem, jenže jihočeský gólman vyběhl včas.

A pak se už začal rozehrávat Poborský, proto se hra hostujícího týmu rapidně zvedla. Poprvé se předvedl patičkou před hlavní tribunou a jeho finta byla na počátku rychlé akce, na jejímž konci mířil Černý sám na Špita, ale dopadl stejně jako na druhé straně Smíšek. Největší možnost si přichystal Poborský sám pro sebe: v 62. minutě se proháčkoval středem šestnáctky, ale jeho technická placírka skončila jen na tyči.

Také domácí ale zahazovali jednu šanci za druhou a ani střídající hráči koncovku nevylepšili. Svátek se dostal k zakončení po centru z levé strany, ale nepochopitelně míč zvedl a poslal ho na tribunu. Na hře Jablonce byla zřejmá stále větší nervozita, zato hosté se už dopředu hnali jen výjimečně. Zvlášť poté, co na Poborského straně přišel do hry Weber a výrazně oživil křídelní prostory.

Jenže k brance nepřispěl ani on, a tak zápas dospěl do penaltového rozstřelu. V něm hned na úvod neustál psychický tlak Poborský a jeho technický pokus přeletěl branku, čímž nastartoval nevydařený závěr pohárové sezóny Jihočechů. Domácí totiž zvládli těžký souboj nervů lépe a mohou se těšit, zda už jim sama účast ve finále nepomůže také do Poháru UEFA.

Semifinále Poháru ČMFS:
FK Jablonec - SK České Budějovice 0:0, na penalty 4:2
Rozhodčí: Kocián - Hojsík, Novák. ŽK: Fukal - Plocek, Kladrubský. Diváci: 4815. Penalty proměnili: Weber, Flachbart, Svátek, Zábojník - Gruber, Mrkvička. Neproměnili: Fukal - Poborský, Černý.
Jablonec: Špit - Zábojník, Fukal, Homola, Flachbart - Baranek, Eliáš, Kordula, Petržela (78. Weber) - Smíšek, Zeher (56. Svátek). Trenér: Rada.
České Budějovice: Křížek - Kladrubský, Horejš, Peroutka, Plocek - Poborský, Volešák (88. Gruber), Žižka (53. Skála, 68. Holenda), Černý - Táborský, Mrkvička. Trenér: Cipro.

Reklama