Hlavní obsah

Poborský: Mockrát už jsem lízal smetanu, tentokrát to bohužel nevyšlo

JABLONEC

Svoji bohatou kariéru mohl zakončit finálovým zápasem domácího poháru, ale v nejnevhodnější chvíli selhal. Hlavní opora fotbalistů Českých Budějovic Karel Poborský, který po sezóně končí s kariérou, nezvládl úvodní pokus svého celku v penaltovém rozstřelu středečního semifinálového utkání v Jablonci a z jeho nezdaru už se Dynamo nedokázalo dostat. Po prohře 2:4 na pokutové kopy ze zkušeného středopolaře čišelo velké zklamání a výčitky ze zahozené penalty.

Foto: čtk

Předseda představenstva a hráč fotbalového klubu SK České Budějovice Karel Poborský

Článek

"Když chcete pokutový kop proměnit, je potřeba trefit branku," řekl novinářům Poborský. Smolný závěr duelu s Jabloncem ho viditelně poznamenal. "Mrzí mě to dvojnásob, protože v sezóně jsem někdy musel na kluky i přitlačit, a teď i kvůli mě vlastní stín nepřekročili," kál se šéf jihočeského mužstva, který má pod sebou ostatní spoluhráče.

Z nešťastného hrdiny se přitom mohl zhruba po hodině hry stát spasitel Dynama, ale po jeho střele zazvonila jen tyč Špitovy branky. "Měl jsem to dávat hned z první, pak už jsem to měl za sebou. Gólman měl navíc kliku, protože to ještě někdo tečoval," uvedl Poborský.

Ve své kariéře proměnil důležitější pokutové kopy v dresu národního celku, ale tentokrát proti penaltovému specialistovi vyhořel. "Dal jsem penaltu na mistrovství Evropy, v kvalifikacích. Za svoji kariéru jsem už mockrát slíznul penaltu, ale dnes to bohužel nevyšlo," posteskl si pětatřicetiletý záložník.

Prohra ho mrzela o to víc, že vítěz se v případě výhry Sparty nad Zlínem nejspíš probojuje do příštího ročníku Poháru UEFA. "Dalo by se říct, že dnes to bylo v uvozovkách finále. Já bych si pohár stejně už nezahrál, ale je mi to líto vůči klukům a kabině. Ty tři čtyři hodiny cesty domů nebudou příjemné, ale takový je fotbalový život," podotkl Poborský.

Poborský hrál s nedoléčeným zraněním

Jihočeši podle něj nezachytili především začátek utkání, kdy se zbytečně dostávali pod tlak. "Je pravda, že Jablonec byl v první půli lepší. Začali jsme celkově dost zakřiknutě, druhý poločas už pak byl z naší strany vydařenější," uvedl nový vedoucí české reprezentace.

Přestože ho trenér František Cipro kvůli nedoléčenému zranění stehenního svalu v předchozích ligových duelech šetřil, necítil se režisér jihočeské hry nejlépe. "Doktoři dělali, co mohli, ale sval mě během zápasu tahal. Rozhodně jsem se necítil příliš dobře, byl jsem rád, že jsem odehrál celé utkání," řekl.

Do konce své bohaté kariéry mu zbývají dva ligové zápasy. S domácími diváky se plánuje rozloučit v 30. kole proti pražské Slavii, ovšem zatím neví, zda mu sval dovolí nastoupit. "Uvidíme, co udělá noha," dodal Poborský a spěchal za spoluhráči do posmutnělého klubového autokaru.

Zatímco Dynamo neslo vyřazení těžce a v očích Iva Táborského se leskly dokonce slzy, domácí si postup náležitě užívali. Na ramenou nosili především brankáře Michala Špita, který dle své tradice opět nezklamal. Penaltový mág neinkasoval při střelách Poborského ani Černého a znovu si vylepšil osobní statistiky.

S penaltami pomohl Špitovi Svátek

"Celý týden jsem se na penalty speciálně připravoval a dával dohromady jejich případné střelce," potvrdil Špit, že nezapomněl otevřít svoji databázi, kde si detailně vede statistiky pokutových kopů. S taktikou proti jihočeským exekutorům mu prý pomáhal i bývalý útočník Dynama Jan Svátek. "Připravovali jsme si to spolu v týdnu a ještě dnes těsně před penaltami, kdy už bylo jasné, kdo půjde," přiblížil vítězný recept Špit.

Hostující hráče měl dokonale přečtené, pouze Mrkvička ho překvapil. "Ten jediný to změnil. Černý se asi lekl, že jsem vystihl jeho místo, u Karla jsem čekal, že to půjde nahoru. Jeho neproměněná penalta to nastartovala," vyprávěl jablonecký brankář, který prý v lize z 13 penalt chytil osm nebo devět. "Je to ale o štěstí," doplnil Špit.

Jako správný kapitán se chystal jablonecké oslavy režírovat Miroslav Baranek, ale program prý ještě se spoluhráči vymyšlený neměl. "Nechtěli jsme nic plánovat a pak to zakřiknout. Asi půjdeme někam posedět, možná se podíváme na finále Poháru UEFA a pak půjdeme domů," prohlásil Baranek, který věřil, že středeční postup do finále už Jablonci zajistí účast v Poháru UEFA.

"Věřím, že Sparta ve Zlíne vyhraje. Budu jí fandit, přeju si hrát finále proti ní. Ale nespokojíme se s postupem do finále, když už tam jsme, chceme vyhrát," uvedl jablonecký záložník. V kabině prý týmu před zápasem připomínal, o jak důležité utkání jde. "Byl to zápas o všechno. Říkal jsem klukům v kabině, ať se podívají, kolik medailí za kariéru posbírají. Je to strašně těžké a ta šance se další roky už nemusí opakovat," uzavřel Baranek.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín