Hlavní obsah

Weber chce na závěr kariéry vytouženou trofej

Přestože si jablonečtí fotbalisté postupem do finále Poháru ČMFS proti Spartě zajistili účast v pohárové Evropě, do Prahy na výlet podle svých slov rozhodně nepřijeli. Ve čtvrtečním strahovském finále se pokusí překvapit a zdvihnout nad hlavu trofej pro vítěze. Pocit sebedůvěry jim může dát poslední vzájemné ligové střetnutí, v němž na Letné senzačně zvítězili 3:0.

Článek

„Přijeli jsme do Prahy finále vyhrát,“ říká sebevědomě bývalý ofenzivní hráč Sparty Miroslav Baranek, nyní již druhým rokem ve službách severočeského klubu, kde dělá kapitána. „A to, že někdo mluví o tom, že máme Evropu jistou, nikoho v kabině moc nezajímá,“ pokračuje. „Pohodový zápas od nás neočekávejte, chceme bojovat o pohár a vyhrát ho. Pohár UEFA nás zatím nezajímá,“ prozradil Baranek náladu v kabině na středeční předzápasové tiskové konferenci na Strahově.

Baranek si také vzpomněl na hřejivou výhru v prvním jarním kole, ale zároveň ví, že před finále jim tato skutečnost sama o sobě zvítězit nepomůže. „Výhra na Spartě je minulost, možná že už je to jen taková předzápasová zajímavost pro novináře, ale oba kluby už jsou teď jinde,“ nevzpomíná Baranek. „My jsme pak na jaře poztráceli spoustu bodů a ztratili kontakt se špičkou. Sparta je teď v čele ligy a je ve velké euforii, takže to pro nás bude určitě vrchol sezóny,“ těší se Baranek.

Zvláštní příchuť bude mít finálové utkání pro jabloneckého Jozefa Webera. Šestatřicetiletý záložník si zahraje už své čtvrté pohárové finále, ale ještě nikdy nezdvihl trofej nad hlavu. První finále si zahrál přesně před jedenácti lety v dresu Drnovic právě proti Spartě, které letenští vyhráli 4:0. Za Spartu tehdy nastoupil i její současný kapitán Tomáš Řepka.

Weber už nechce být smolařem 

„Už jsem ze Strahova odjížděl třikrát s prohrou, tak by to mohla být pro mě taková třešinka na dortu, pokud bychom zvítězili,“ řekl Weber, který má ke Spartě srdeční vztah. Vždyť si ho v devatenácti letech vytáhla ze Žiliny do velkého fotbalu. Ve Spartě má také stále kamarády. "Ale Míša Bílek, Horst Siegl i Honza Stejskal, se kterými jsem tehdy hrál, jsou už teď na lavičce."

Weber také odmítá pověst pohárového smolaře. „Neberu to tak, myslím si, že je to úspěch, dostat se čtyřikrát do finále,“ řekl Weber, kterého jistota poháru UEFA nemůže ukolébat. Po sezóně totiž ukončí hráčskou kariéru a bude následovat své někdejší sparťanské kolegy v trenérské profesi.

Reklama

Související témata: