Hlavní obsah

Bohemians Praha jsou v semifinále poháru, vyřadili třetí ligový celek

PRAHA

Fotbalisté Bohemians Praha, hrající druhou nejvyšší soutěž, remizovali ve středeční odvetě čtvrtfinále Poháru ČMFS na svém hřišti s Viktorií Žižkov 0:0. Po remíze 1:1 z prvního zápasu pod televizní věží postoupili svěřenci trenéra Luboše Urbana do semifinále a vyřadili po Kladnu a Plzni již třetí prvoligový celek. Xaverovský klub tak stylově oslavil 100. soutěžní zápas po znovuzrození a pod novým názvem.

Článek

Druholigový celek si přivezl ze Žižkova nadějnou remízu 1:1, kouč Luboš Urban přesto poslal na hřiště hned trojici útočníků. "Chtěli jsme tak eliminovat jejich hru do stran, která nám dělala potíže v prvním zápase," vysvětloval trenér Bohemians. První střelecký pokus si v šesté minutě připsal domácí Fenyk, z dvaceti metrů ale mířil nad. Hráči Bohemians byli i nadále aktivnější, ve 12. minutě byl u míče dříve než gólman Bartalský xaverovský střelec z prvního zápasu Ibe, špičkou kopačky jej ale poslal vysoko nad.

Na konci první dvacetiminutovky mohl jít do vedení prvoligový favorit, to by ale musel Kalod napálit odražený míč po rohovém kopu do odkryté branky. O dvě minuty později měli hosté velkou porci štěstí, Grznár zleva odcentroval a Brzezina orazítkoval břevno žižkovské svatyně. Další minuty prvního poločasu se opět nesly ve znamení snahy domácího celku o zteč soupeřovy branky, hosté kontrovali pouze destruktivními odkopy. "Odehráli jsme velmi špatný první poločas," věděl hostující lodivod Stanislav Griga.

Xaverovský brankář Jaroslav Belaň vytáhl chvilku před odchodem do kabin vynikající zákrok, kterým rozesmutnil Blahu, hlavičkujícího z malého vápna. Vysoký útočník se po poločasové přestávce již na trávník nevrátil, vystřídal jej středopolař Tinga a na jeho místo na hrotu se přesunul Kalod. "Blaha měl vyhrávat balóny ve vápně, ale soupeři se daleko lépe pohybovali. Tinga přinesl do naší hry oživení," hodnotil Griga. Jeho svěřenci zařadili vyšší rychlostní stupeň, dvěma nadějnými pokusy se prezentoval právě novic Tinga.

V 69. minutě musel slovenský trenér poslat na hřiště svého krajana Róberta Demjana, který nahradil Kaloda, jenž odnesl úrazem hlavy ostrý střet na polovině hřiště. "Byl to od Turtenwalda kriminální zákrok," rozčiloval se Griga po zápase a dodal: "S Kalodem to vypadá špatně, tekla mu krev z ucha a nebyl při vědomí." Hra od té chvíle ztratila potřebnou plynulost, což vyhovovalo domácímu outsiderovi. Ten mohl jít do vedení v 81. minutě, Galbavý ale pohrdl dokonce dvojitou nabídkou.

Tři minuty před koncem Švancara upadl po souboji s gólmanem Belaňem, ale po celé utkání nepřesný sudí Matějek místo odpískání penalty potrestal hostujícího útočníka za údajné simulování. "Rozhodčí byl od celé situace čtyři metry a při trendu jakým dnes pískal by to byla penalta, kdyby tam došlo k jakémukoli kontaktu," vykládal novinářům domácí kouč Urban. Necelá tisícovka diváků na stadiónku v Horních Počernicích se žádné branky nedočkala. Po remíze 1:1 z prvního zápasu postoupili hráči Bohemians Praha do semifinále a vyřadili po Kladnu a Plzni již třetí prvoligový celek.

Bohemians Praha - Viktoria Žižkov 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Matějek - Slavík, Čecháček. ŽK: Macháček, Turtenwald, Obermajer - T. Procházka, Pilař, Švancara. Diváci: 981. Postupují Bohemians Praha.
Bohemians: Belaň - Macháček, Obermajer, Liancevič, Grznár - Adjei, Fenyk (85. Jandzik), Turtenwald - Ibe (90. Janů), Brzezina, Galbavý (90. Majer). Trenér: Urban.
Žižkov: Bartalský - Šťastný, Labant, Pilař, Xavier - Kušnír, Kalod (69. Demjan), T. Procházka, Koukal - Blaha (46. Tinga), Švancara. Trenér: Griga.

Reklama

Související témata: