Hlavní obsah

Finále Poháru ČMFS se v novém Edenu hrát nebude

PRAHA

Finále Poháru ČMFS se nebude 13. května hrát na novém stadiónu ve vršovickém Edenu, jak se očekávalo, ale opět na stadiónu Evžena Rošického v Praze na Strahově. v úterý to potvrdil šéf profesionálních soutěží fotbalového svazu Ivo Lubas, podle nějž jsou důvodem bezpečnostní kritéria.

Článek

Ještě přednedávnem přitom svazoví činovníci tvrdili, že pokud bude Eden včas předán do užívání, pak se finále odehraje právě v nové slávistické aréně. Jenže právě možný postup konkurenční Sparty do finále zřejmě plány změnil. "Stadión nebude ještě odzkoušen pro podobně těžké zápasy, může jít o rizikový zápas," naznačil Lubas, co vedlo ke změně rozhodnutí.

Podtext celé organizační změny je jasný: vedle Sparty může hrát finále také Brno a případný souboj dvou klubů s divokými fanoušky by mohl přinést neočekávané potíže. Především kvůli tomu, že v Edenu na rozdíl od Strahova a většiny dalších českých stadiónů není mezi hřištěm a hledištěm oplocení.

Strahov fanoušky moc neláká

Na Strahově se bude hrát i přesto, že byl po nedávném skandálním průběhu derby Slavia - Sparta označen za zastaralý stadión s omezenými bezpečnostními možnostmi. Disciplinární komise fotbalového svazu dokonce Slavii potrestala za výtržnosti v hledišti uzavřením tribun za oběma brankami pro příští domácí duel se Žižkovem. Pro pohárové finále však zákaz platit nebude.

Strahovský stadión navíc netáhne kvůli velmi omezenému komfortu ani ostatní diváky. Na loňský vrchol druhé nejvýznamnější domácí soutěže mezi Jabloncem a Spartou (1:2) dorazilo do jeho ochozů jen šest tisíc fanoušků.

Finálový zápas Poháru ČMFS se uskuteční v úterý 13. května od 17:00, přímo ho bude vysílat ČT2.

Reklama