Hlavní obsah

Liberec v poháru udolal Brno a má jistý Pohár UEFA

LIBEREC

Fotbalisté Slovanu Liberec si po středeční výhře 2:1 v odvetě semifinále Poháru ČMFS proti Brnu zajistili postup do finále, kde je čeká Sparta. První zápas skončil 2:2. Severočeši si tím navíc již zajistili postup do Poháru UEFA, protože Sparta bude hrát předkolo Ligy mistrů. Brněnský gól vstřelil Došek, na druhé straně se trefili Nezmar a Smetana.

Článek

Severočeši ve středu v semifinálové odvetě vyhráli 2:1. Brno sice vedlo po brance Doška, ale v 78. minutě se o klíčové vyrovnání, které by domácím stačilo k postupu, postaral Nezmar. V třetí minutě nastaveného času pak liberecký úspěch zpečetil druhým gólem střídající Smetana. Finále poháru mezi Libercem a Spartou se uskuteční v úterý 13. května na stadionu Evžena Rošického v Praze.

Liberečtí fotbalisté v důležitém zápase, který sami označili za vrchol sezony, mohli využít toho, že mají víc sil než soupeř. V dnešní základní jedenáctce se totiž objevil jediný hráč, záložník Dohnálek, který nastoupil i v zahajovací sestavě v nedělním ligovém duelu s Českými Budějovicemi. Naopak Brňané museli vstřebat těžkou vítěznou bitvu na Spartě, po níž byl ohrožen start klíčových opor Trousila a Polácha.

Na Brňanech ale pod Ještědem nebyl nahuštěný program posledních dnů znát, a protože si uvědomovali nutnost vstřelení alespoň jedné branky, vyrukovali na Liberec s odvážnou a ofenzivní hrou. Po 14 minutách mohl dobrý nástup korunovat Polách, který po skvělé kombinaci se Střeštíkem pálil do tyče.

Brnu pomohl kiks Hauzra

Liberec si na svoji první velkou možnost musel počkat o deset minut déle a po chybě stopera Dvorníka také Keričova přízemní rána volala po brance. Pak na hřišti vládly hlavně dobré obrany, i přesto svižný fotbal nenudil.

Kerič mohl svůj tým přiblížit k vysněnému finále i chvíli po poločase, jenže po Nezmarově přiťuknutí jej vychytal Lejsal a chorvatský útočník, který se na jaře blýskl šesti ligovými trefami, tak neukončil své tápání v koncovce a měsíční čekání na gól. Na druhé straně si na Hauzra po dravém úniku nepřišel ani Besta, jehož pokusu chyběla hlavně přesnost.

Brňané se dočkali až v 64. minutě a hodně jim nahrál i kiks libereckého brankáře Hauzra. Ten neudržel slabou Pavlíkovu střelu z hranice pokutového území a Došek bez potíží doklepl míč do brány.

Za další čtyři minuty mohl Liberec dorazit Besta, který však po zaváhání stopera Holeňáka nezvládl zakončit nadějný brejk. A Došek zase trestuhodně zahodil hlavičkový pokus z malého vápna. Rozhození Severočeši pak měli i štěstí, když Bestovu gólovou hlavičku zastavil zdvižený praporek asistenta, signalizujícího ofsajd.

Pojistku přidal Smetana

V době největšího zmaru přesto Liberec dokázal nečekaně odpovědět. Dvanáct minut před koncem se Slovanu povedla akce na pravé straně hřiště, míč putoval od Keriče a Dorta před opuštěnou branku a Nezmar prudkou hlavičkou vstřelil pro Liberec spásný gól. Brňané v závěru vsadili na maximální riziko, jenže v třetí minutě nastaveného času je dalším gólem připravil o zbytky nadějí střídající Smetana.

Brňané tak musejí doufat, že se do Poháru UEFA, kde naposledy startovali před 11 lety, dostanou z ligové soutěže, kde stále usilují o třetí místo. Hodně napoví už sobotní duel, kdy hostí právě Liberec.

FC Slovan Liberec - 1. FC Brno 2:1 (0:0)
Branky: 78. Nezmar, 90+3. Smetana - 64. Došek. Rozhodčí: Makovička - Filípek, Pokorný. ŽK: Košťál, Kerič, Nezmar, Hauzr - Střeštík. Diváci: 4665. První zápas 2:2, postupuje Liberec.
Liberec: Hauzr - Matula, Holeňák, Košťál, Janů - Dohnálek (65. Liška), Bílek, Dort, Dočkal (90. Bejbl) - Nezmar (86. Smetana), Kerič. Trenér: Škorpil.
Brno: Lejsal - Švejnoha (84. Simr), Trousil, Dvorník, Siegl - Pavlík, Polách (90. Wagner), Večeřa, Střeštík (84. Baláž) - Besta, Došek. Trenér: Uličný.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články