Hlavní obsah

Pohár ČMFS: Kladno vypadlo se Slováckem, Sparta přehrála Bohemians

Dalším prvoligovým týmem, který opustil letošní ročník fotbalového Poháru ČMFS, je Kladno. Středočeši nedokázali v dnešním osmifinálovém utkání udržet na půdě druholigového Slovácka poločasové vedení 1:0, po změně stran inkasovali vyrovnávací branku a při střelbě pokutových kopů byli úspěšnější domácí. Vyhráli 7:6 a po Brnu vyřadili další prvoligový celek. Rozhodující penaltu proměnil Sládek.

Článek

Kladno začalo v prvoligovém stylu. Pohyblivostí ve středu pole přehrávalo domácí tým, lépe bránilo a propracovanějšími útočnými akcemi se dostávalo i do slibných šancí. Slovácko zahrozilo hned v úvodu utkání, kdy se tlačil do zakončení Chmelíček, ale netrefil přesně míč. V 21. minutě se hosté dostali do vedení, po rohu se prosadil hlavou Beneš. Kladenští si pak vypracovali i další velké šance, které však také díky domácímu gólmanovi Filipkovi nedokázali přetavit v góly.

Také po změně stran tlak Kladna pokračoval, šance ale končily na nepřesnostech. Slovácko ovšem na rozdíl od prvního poločasu zvýšilo bojovnost i pohyb a v 55. minutě z pokutového kopu Chmelíček vyrovnal. Vzápětí sice mohl z protiútoku skórovat Zachariáš, ale vyloženou příležitost trestuhodně zahodil.

Utkání tak dospělo až k penaltám. V nich byli střelci dlouho neomylní, až v sedmé sérii selhal hostující Šilhan a domácí mohli slavit postup.

Sparta díky Bergerovi porazila tragické Bohemians

Fotbalisté Sparty si po výhře 2:0 nad Bohemians Praha zajistili účast v Poháru ČMFS i v jarní části sezóny. Střížkovský klub nebyl ve středeční sychravý večer pro Spartu žádným soupeřem. Domácí o výsledku rozhodli díky dvěma trefám Bergera v první půli. Po přestávce se zaměřili na obranu, kterou však bezzubý útok hostů nedokázal ani prověřit.

Sparťané  vstoupili do městského derby proti střížkovským Bohemians aktivně a již po devíti minutách hry se dočkali vedoucí branky. Letenský kapitán Patrik Berger se prosmýkl mezi dvěma obránci a nadvakrát překonal gólmana Wintera. Druhý přesný zásah přidal Berger po pětadvaceti minutách hry, když se po centru Kuliče z levé strany trefil ranou z voleje. V prvním poločase utkání vůbec nepřipomínalo souboj dvou ligových celků, protože hosté se prakticky nedostali z vlastní poloviny a neustále se bránili atakům Letenských.

Obraz střetnutí se příliš nezměnil ani po přestávce. Sparťané se spokojili s bráněním dvoubrankového výsledku a i díky bezzubé hře hostů se jim náskok podařilo bez problémů udržet. Naopak mohli ještě nějakou branku přidat, ale Zeman z rohového kopu trefil pouze břevno. Brankovou konstrukci orazítkoval po více než hodině hry i hostující Dobeš. K následné dorážce se dostal Kropík, ale Blažek byl připraven. "Sparta potvrdila roli favorita a zaslouženě postoupila," řekl po utkání kouč hostí Luboš Urban. Jeho protějšek Jozef Chovanec byl spokojenější: "Viděli jsme typické pohárové utkání. Jsem rád, že jsme hráli tak, jak jsme si řekli."

Jablonec prospal v poháru první půli, z postupu se raduje Zlín

Fotbalisté Jablonce potvrdili, že nejsou v optimální pohodě. Po ligových porážkách v Liberci a s Teplicemi neuspěli ani v osmifinále Poháru ČMFS, v němž doma podlehli Zlínu 1:2. Severočeši prospali první půli, po změně stran stihli jen snížit.

Krajně nevlídné počasí přilákalo na liduprázdný jablonecký stadion jen tři stovky diváků, kteří se v úvodu nestačili divit. Hosté z první vážnější akce skórovali, když si v 11. minutě zaběhl za obranu na krásnou Malárovu přihrávku Musil a obhodil gólmana Špita.

Od té doby byl Zlín aktivnějším celkem a nesrazilo ho ani nucené vystřídání brankáře Baránka. Hru domácích stejně jako v neděli proti Teplicím provázela velká řada nepřesností a hráčům chyběl i pohyb bez míče. Jablonecký zmar byl patrný v nastavení první půle, kdy z pravé strany přes Krejčího odcentroval Musil, míč v šestnáctce podskočil Huber a za ním číhající Kroupa poslal hlavou míč do protipohybu Špita.

Do druhé půle poslal domácí kouč František Komňacký čerstvé Lafatu s Michálkem a Jablonec se zvedl. V 52. minutě vsítil kontaktní gól ranou do středu branky kapitán Pavlík a domácí ještě víc ožili. V největší šanci ale selhal v hektickém závěru tísněný Klapka, před kterým byla prázdná branka, a hosté si tak zahrají jarní čtvrtfinále.

Teplice přehrály Hradec Králové

Fotbalisté Teplic nezaváhali a ve 4. kole Poháru ČMFS zvítězili v Hradci Králové 1:0. Domácí druholigový tým se přitom favoritovi po většinu utkání dokázal alespoň opticky vyrovnat, v koncovce ale ztrácel a na rozdíl od Teplic si příliš šancí nevypracoval. Výhru Severočechů zajistil rychlý brejk v 53. minutě, na jehož konci pohodlně skóroval Stožický.

Tepličtí v Hradci vsadili na silnou sestavu, ale v úvodu zápasu museli čelit náporu aktivních domácích, kteří se lépe vyrovnali s těžkým a nasáklým trávníkem. Od 20. minuty ale ligový favorit převzal iniciativu a ještě do přestávky mohl jít několikrát do vedení. Ránu Juna z bezprostřední blízkosti ale zastavil brankář Lindr, hlavičku Saboua zase břevno.

Junovi se lépe se vedlo až v 53. minutě. Po rohu domácích pláchl přes celé hřiště a ještě našel volného Stožického, který zblízka na přední tyči prostřelil Lindra. Severočeši už od té chvíle zápas s přehledem kontrolovali a ještě několikrát zahrozili z dalších brejků. Výsledkem už sice také nepohnuli, po výhře se však mohou radovat z postupu do jarního čtvrtfinále.

Plzeň rozstřílela sedmi brankami Hlavici  

Fotbalisté Viktorie Plzeň splnili ve 4. kole Poháru ČMFS úlohu favorita a domácí třetiligovou Hlavici rozstříleli 7:1. Západočeši rozhodli o postupu do jarního čtvrtfinále soutěže už během 33 minut, kdy zaznamenali tři góly. Po pauze pak hosté přidali další čtyři branky, dvakrát se trefili Rezek, Kolář a Petržela.

Hlavice v předchozích průběhu soutěže senzačně vyřadila Mladou Boleslav, a proto přistoupili Plzeňští k zápasu s maximální koncentrací. Do malé obce na Liberecku odcestovali už den před zápasem a do utkání vyběhli prakticky v nejsilnější složení. Z obvyklé sestavy odpočívali jen Varadi a špílmachr Horváth.

Západočeši začali aktivně. V páté minutě ještě hlavičkoval těsně nad Trapp, ale po čtvrthodině hry už hosté vedli, když se pravačkou trefil Jiráček. Za pět minut byl v domácím vápně stažen Rezek, který následně s přehledem proměnil nařízenou penaltu.

Plzeňští kontrolovali hru, navíc v 33. minutě přidal třetí branku po přihrávce Mliky Kolář. Po Jiráčkově faulu v šestnáctce sice vzápětí snížil z pokutového kopu bývalý jablonecký bek Flachbart, ale hostující pohodu tím nenarušil.

Naopak po změně stran Viktoria zasadila soupeři další tři gólové údery. O dva z nich se postaral střídající Petržela. Nejprve čtyři minuty po příchodu na podmáčený trávník zvýšil na 4:1 pro Plzeň a dvanáct minut před koncem zasadil zdecimovaným domácím už šestý gól.

Mezitím ještě zaznamenal druhou branku v zápase i Rezek, jehož vysunul agilní Jiráček, a hostující brankostroj uzavřel v 90. minutě Kolář. Plzeňští potvrdili, že se jim po příchodu nového trenéra Pavla Vrby daří, zatím pod ním neprohráli.

Pohár ČMFS - 4. kolo:
SK Hlavice - Viktoria Plzeň 1:7 (1:3)
Branky: 36. Flachbart z pen. - 21. z pen. a 69. Rezek, 33. a 90. Kolář, 62. a 78. Petržela, 16. Jiráček. Rozhodčí: Kocourek - Filípek, Koval. ŽK: Corea, Gabriel, Martínek (Hlavice). Diváci: 500.
Sestava Plzně: Poštulka - Halama (58. Petržela), Rada, Hochmeister, Jiráček - Limberský, Kolář, Trapp, T. Krbeček, Rezek (70. Lecjaks) - Mlika (54. Tatanašvili). Trenér: Vrba.
Sparta Praha – Bohemians Praha 2:0 (2:0)
Branky: 9. a 25. Berger. Rozhodčí: Drábek – Mencl, Kovařík. ŽK: Hušek – Turtenwald. Diváci: 1307.
Sparta: Blažek – Kúdela, Voříšek, Hušek, Krob – Vacek (88. Kisel), Kladrubský, Berger, Zeman – Slepička (60. Kušnír), Kulič (71. Došek). Trenér: Chovanec.
Bohemians: Winter – Macháček, Horáček, Lencevič, Kropík – Jeslínek (84. Kwame), Turtenwald, Dobeš (74. Galbavý), Fenyk, Vošahlík – Ibe (46. Jablonský). Trenér: Urban.
Hradec Králové - Teplice 0:1 (0:0)
Branka: 53. Stožický. Rozhodčí: Příhoda - Košec, Teuber. Diváci: 1025.
Sestava Teplic: Belic - Matula, Klein, Lukáš, Rosa - Stožický, Sabou, Doležal, Verbíř (77. Mahmutovič)- Vachoušek (84. Smejkal), Jun (72. Mareš). Trenér: Plíšek.
Slovácko - Kladno 1:1 (0:1), na penalty 7:6
Branky: 55. z pen. Chmelíček - 21. Beneš. Rozhodující penaltu proměnil Sládek. Rozhodčí: Matějek - Slavík, Gallo. Diváci: 2430.
Sestava Kladna: Kostolanský - Gross, Beneš, Killar, Hajník - Smutný (57. Kabele), Holub (63. Szabó), Jurkič, Procházka - Zachariáš (73. Šilhan), Šisler. Trenér: Hřídel.
FK Baumit Jablonec - Tescoma Zlín 1:2 (0:2)
Branky: 52. Pavlík - 11. Musil, 45. + 1. Kroupa. Rozhodčí: Makovička - Vojsík, Jiřík. Diváci: 310.
Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Huber, Krejčí (46. Michálek) - Žofčák, Eliáš, Valenta (84. Klapka), Hamouz - Kocourek (46. Lafata), Hesek. Trenér: Komňacký.
Zlín: Baránek (17. Kořínek) - Pazdera, Zúbek, Kroča, Malár, Kroupa, Zbožínek, Kóňa, Musil (75. Žůrek), Malcharek, Bača (51. Šmahaj). Trenér: Minář.

Reklama

Související témata:
Hlavice