Hlavní obsah

Vacek po postupu přes Plzeň: Sparta se na jaře ještě zlepší

Věkem byl záložník pražské Sparty v pohárovém klání v Plzni nejmladším borcem zkladní hostující sestavy. Výkonem byl však záložník Kamil Vacek nejlepším. „Podruhé jsem byl na jaře na hřišti delší čas. S herní praxí samozřejmě roste i sebevědomí a na výkonu je to vidět,“ usmál se jednadvacetiletý středopolař.

Článek

Během čtrnácti dnů jste potřetí hráli s Plzní. Po bezbrankové remíze v prvním čtvrtfinálovém souboji jste Západočechy v lize v sobotu porazili doma 2:0 a ve středu na jejich hřišti po jednoznačném průběhu a vítězství 3:0 postoupili do semifinále. V čem byl rozdíl proti předešlým duelům?

Plzeň předvedla v minulých vzájemných zápasech velmi dobrý výkon, v tom prvním pohárovém utkání jsme byli horší a v ligovém souboji spíše šťastnější. I proto jsme před odvetou věděli, že se musíme zlepšit. A jsme jasně ukázali naši sílu. Ale nemyslím si, že by Plzeň byla tak snadným soupeřem.

Nicméně prohlášení z tábora Západočechů naznačovala, že si na Spartu hodně věří a viděli se už v semifinále. Motivovali vás tím hodně?

Samozřejmě jsme tohle vnímali... Naší prioritou bylo neinkasovat gól, což jsme splnili. A dokázali jsme potrestat chyby, kterých domácí udělali poměrně dost.

Nebyli jste po prvním vzájemném duelu a průběhu sobotní ligové bitvy trošku na pochybách, zda Plzeň porazíte?

Vůbec ne. V součtu obou duelů hovoří skóre jednoznačně. Trenéři nás nabádali, abychom byli disciplinovaní a maximálně koncentrovaní. Z náš všech bylo cítit velké odhodlání vyhrát.

Vy sám jste předvedl velmi dobrý výkon, který jste korunoval gólem. Věřil jste si tolik?

Pochopitelně, že když člověk hraje v základní sestavě, jeho sebevědomí roste. Ani sebelepším tréninkem herní praxi nenahradíte. Já byl podruhé na jaře na hřišti delší dobu. Snad jsem trenérům dokázal, že mohu za Spartu hrát. Snažil jsem se v přípravě dělat vše na maximum a v odvetě s Plzní se mi to vrátilo.

Branka po individuální akci byla pro vás typická, že?

Jsem rád, že se můj pokus ujal. Často se snažím chodit do velkého vápna a zakončovat. V první půli jsem se dostal rovněž do velmi slibné pozice, ale Rada mi balón v poslední chvíli vypíchnul. Po přestávce se vše vydařilo až do konce. Myslím, že na tom měla velký podíl i kvalita plochy, která je v Plzni vážně skvělá.

Takže povrch hřiště na Letné hře Sparty nenahrává?

V kabině jsme se o tom bavili. Věřte, že stav trávníku roli hraje a ten v Plzni je ve srovnání s naším fantastický. Tím spíše, že doma tvoříme hru prakticky jen my, zatímco při zápasech venku musí útočit i soupeř, což nám vyhovuje.

Postoupili jste do semifinále Poháru ČMFS. Je triumf v této soutěži pro Spartu prioritou?

Trofeje ke Spartě patří. Za dobu, kterou jsem v klubu prožil, už jsem tohle pochopil. A myslím, že všichni v kabině chceme něco vyhrát.

Necítíte po pondělním klopýtnutí Slavie v Kladně, že ožila šance i na ligový triumf?

Ten rozdíl je pořád osm bodů. Myslím, že je bezpředmětné se v tuto chvíli myšlenkami na titul zabývat. Není to v naší moci, vše je v rukou Slavie.

Ale narozdíl od úhlavního rivala jste na jaře žádné z jedenácti utkání neprohráli, zatímco Slavia v posledních čtyřech zápasech nevyhrála. A vaše forma podle posledních zápasů roste stejně jako bodové konto, které po výhrách utěšeně narůstá. Takže z tohoto úhlu nic ztraceno není...

Už jsme si zvykli na styl, který nám pan Hašek ordinuje. Potřebovali jsme čas. Když plníme pokyny, jsme za to odměněni. Jsem přesvědčený, že v průběhu jara se budeme ještě zlepšovat. Ale jestli to bude stačit, to teprve uvidíme.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín