Hlavní obsah

Ani Sparta, ani Mladá Boleslav, Eden dobyli druholigoví

Říkali si o to zápas co zápas. Derby se Spartou stačili fotbalisté Slavie dotáhnout k remíze, ještě hůře rozehraný duel s Mladou Boleslaví také. Do třetice však už nedobytnost Edenu padla. Senzací je, že jako první z českých mužstev vyhrálo v Synot Tip Areně druholigové Slovácko. Pouhý den před tím, než stadión 7. května oslavil své první narozeniny.

Článek

Záložník Tomáš Kazár, který ještě na podzim kopal ligu za Olomouc, v 63. minutě prvního duelu semifinále Poháru ČMFS přesně rozehrál přímý kop. Na míč si nejvýše vyskočil René Formánek a obránce se zkušenostmi z Drnovic či Příbrami hlavou překonal slávistického gólmana Vaniaka.

Tak padl Eden. V domácích soutěžích poprvé od rekonstrukce stadiónu. Co v minulých týdnech nedokázaly dotáhnout Sparta ani Mladá Boleslav, povedlo se druholigovému Slovácku.

„Výborný pocit. Zápas, na který nezapomenu a budu na něj pořád vzpomínat. Konečně jsem se ze standardky trefil i já, už jsme na to čekal dlouho,“ nadšeně líčil kapitán Slovácka. Nejdřív mu přitom ani nedošlo, že se stal prvním mužem, který kouzlo Edenu odčaroval. „Uvědomuji si to až teď, když mi to říkáte,“ vyprávěl v útrobách stadiónu pár minut po závěrečném hvizdu.

Nejen Formánek však má pohárovou senzaci na svědomí. „Pochválit musím celý kolektiv a zvlášť gólmana Filipka, který nás podržel,“ liboval si trenér Josef Mazura.

Slovácko stírá rozdíly mezi první a druhou ligou

Brankář Slovácka předvedl mimořádný výkon, třeba mladému Černému a vzápětí Jarolímovi dokázal během okamžiku zneškodnit dvě gólové šance. „Vyšlo to, nevracíme se domů s prázdnou. Až odveta ukáže, jak důležitá moje nula je. Podstatnější je, že jsme na Slavii gól dali a v odvetě bude v Hradišti plný dům,“ usmíval se Miroslav Filipko.

Poháry už jsou takové. Přesto překvapilo, že si devátý tým druhé ligy vyšlápl na lídra Gambrinus ligy, navíc na jeho hřišti. „Myslím, že rozdíly mezi první a druhou ligou ani nejsou. Když s nimi vydržíme běhat, projeví se jen fotbalovější kvalita prvoligových soupeřů. Tu jsme ovšem eliminovali bojovností,“ předkládal jednoduchý recept zkušený Formánek.

Chlapci ze Slovácka asi vědí, o čem mluví. Z poháru už vypoklonkovali Brno, Kladno i Ostravu. „Čekal jsem od Slavie mnohem víc, ale co jim chybí, to je jejich věc. Do pohárové Evropy máme ještě pořád daleko,“ zdůrazňoval Filipko.

Reklama

Související témata: