Hlavní obsah

Teplice byly při penaltách stoprocentní

TEPLICE

Stoprocentní úspěšnost pěti střelců při penaltovém rozstřelu v semifinálovém duelu se Spartou dovedla fotbalisty Teplic do finále Poháru ČMFS. Rozhodující penaltu proměnil Martin Klein. "V Teplicích jsem v poháru dva pokutové kopy nedal a jsem rád, že tentokrát jsem rozhodl," pochvaloval si obránce, jehož prý na tribuně sledoval i trenér národního týmu František Straka. O primát v domácí pohárové soutěži si Teplice zahrají po šesti letech, v roce 2003 zdolali Jablonec.

Článek

„To už je historie, kterou mnozí z nás v Teplicích nezažili. Hlavní je letošní postup,“ usmál se teplický trenér Jiří Plíšek. „Přiznám se, že penaltám jsme se v přípravě věnovali. Už v závěru normální hrací doby jsem se rozhodl na hřiště poslat s výhledem na pokutové kopy Doležala. Po neproměněné penaltě v poháru s Libercem jsme ho nezatratili a pořád jsem věřil, že nám to v této sezóně ještě vrátí. Zvolili jsme čtyři standardní střelce a tím pátým byl Matula, který se o to sám přihlásil,“ vykládal kouč Severočechů.

Keina pozoroval i Straka

Vítěznou penaltu vstřelil obránce Martin Klein: „V Teplicích jsem v poháru dva pokutové kopy nedal a jsem rád, že tentokrát jsem rozhodl. Věděli jsme, že pro vynucení penaltového rozstřelu potřebujeme dát gól ze hry a nechtěli jsme inkasovat. Sparta měla také gólové příležitosti, ale přečkali jsme to. Říkali jsme si, že musíme být trpěliví a povede to k úspěchu.“

Jak zápas vnímal? „Bylo to hodně napínavé a na nervy, protože jsme gól dali docela pozdě. Ale Sparta neměla na druhou stranu tolik času korigovat. A penalty, to už je loterie a o štěstí. Naštěstí sparťan Piroska selhal a jako jediný z deseti střelců nedal,“ líčil Klein.

Zápas Teplic se Spartou sledoval i nový reprezentační trenér František Straka, který do okruhu adeptů pro národní tým údajně zařadil právě i Kleina. „Nevím, jak to je doopravdy. Ale pokud si mě někdo všímá, pak je to ocenění mé práce. Trenéra Straku znám už z Teplic, kdy jsme se tady potkali,“ podotkl teplický stoper.

Zklamaný Blažek

Brankář Sparty Jaromír Blažek netajil po zápase zklamání: „Na nula nula se v semifinále v podstatě hrát nedá. Vlastně dá, ale to bychom nesměli udělat chybu. My jsme se jí dopustili a soupeř toho využil. Dva stopeři se srazili při hlavičkovém souboji. Nevím, jak to tam proběhlo, jestli si někdo z nich nezavolal. Když budeme v takových výkonech pokračovat dál, tak skončíme i v lize čtvrtí nebo pátí.“

Na rozdíl od svého kolegy Grigara v teplické brance nechytil Blažek ani jednu penaltu. „Ve dvou případech jsem k tomu měl blízko. Při té rozhodující penaltě z kopačky Kleina jsem se zbytečně brzy pohnul,“ rekapituloval sparťanský gólman.

Reklama

Související témata: