Hlavní obsah

Penalty umíme, varuje kouč Slovácka před finále poháru

PRAHA

Buď vyhraje prvoligový favorit, nebo druholigové překvapení. Taková je výchozí situace před středečním finále Poháru ČMFS mezi Teplicemi a Slováckem. Ve druhém případě by se přepisovala historie - fotbalisté z Uherského Hradiště mohou být prvním týmem ze druhé nejvyšší soutěže, který Pohár ČMFS získá.

Článek

Naposledy dokázal celek ze druhé ligy získat trofej v roce 1976. Tehdy šlo ještě o Československý pohár a Sparta si jím alespoň trošku napravila druholigovou potupu. Slovácko přijelo do Prahy, aby ji následovalo.

„Třeba se do historie zapíšeme i my. Velkou motivací je také start v pohárové Evropě. Fotbal v Hradišti táhne, semifinálovou odvetu se Slavií jsme vyprodali a na čtyři, pět tisíc dalších zájemců se nedostalo,“ poukazuje trenér Josef Mazura.

Se Slováckem nejsou žerty, z poháru už vymetlo čtyři prvoligové soupeře - Brno, Kladno, Ostravu i Slavii. „Finále se hraje na jeden zápas a v něm se moc nehledí na to, kdo je z první a kdo ze druhé ligy. Soupeř má náš respekt, ale budeme hrát tak, abychom uspěli. Tlak si nepřipouštíme, ten je přirozený vždy, když jde o nějakou trofej,“ reaguje teplický kouč Jiří Plíšek.

Slovácko je odhodlané a nachystané na všechny varianty. Jeho kouč kupříkladu již den před zápasem věděl, kterých pět hráčů by poslal na případný penaltový rozstřel. „Nedivte se, Kladno i Brno jsme vyřadili právě na penalty. Jména pěti exekutorů už vím, ale byl bych raději, kdyby se penalty nekopaly,“ usmívá se Mazura.

Stírají rozdíl mezi první a druhou ligou

Tentokrát by mohla narazit kosa na kámen. Teplice totiž v semifinále vyřadily Spartu, vítěze minulých tří ročníků. A také jim k tomu pomohl rozstřel. „S penaltami je třeba počítat od úvodních kol poháru. Trénujeme je průběžně, ale nejsme tak daleko, abych vám hned teď vysypal pět jmen,“ říká Plíšek.

Senzační postup Slovácka nastolil otázku, jaký je vlastně rozdíl mezi Gambrinus ligou a druhou nejvyšší soutěží. „Myslím, že rozdíly mezi první a druhou ligou ani nejsou. Když s nimi vydržíme běhat, projeví se jen fotbalovější kvalita prvoligových soupeřů. Tu jsme ovšem až dosud eliminovali bojovností,“ předkládá recept na úspěch zkušený kapitán Slovácka René Formánek.

„Rozdíl mezi soutěžemi je, ale v kádru máme řadu zkušených hráčů. Když ze sebe vydají všechno, můžeme prvoligového protivníka zdolat,“ varuje Mazura. „Porážka by byla zklamáním. Ne kvůli tomu, že soupeř hraje druhou ligu, ale proto, že jsme přijeli pohár vyhrát. Žádná jiná varianta pro nás neexistuje,“ ujišťuje teplický kapitán Petr Lukáš.

Slovácko - Teplice
Finále Poháru ČMFS, ve středu od 17:00 v Praze na Strahově, přímý přenos vysílá ČT2.
Slovácko: Filipko - Randa, Němčický, Formánek, Kubáň - Fujerik, Kordula, Perůtka, Cleber - Chmelíček, Hani.
Teplice: Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Vaščák, Matula, Vachoušek (Doležal), Stožický (Verbíř) - Hesek, Mahmutovič.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín