Hlavní obsah

Slavia v poháru vyhrála v České Lípě 4:2, ale dvakrát prohrávala

Všech pět ligových týmů ve čtvrtečních zápasech druhého kola Ondrášovka Cupu postoupilo a nikdo tak nenapodobil středeční selhání Mladé Boleslavi. Relativně nejvíc práce měla se soupeřem z nižší soutěže Slavia, která bez několika hráčů základního kádru v České Lípě dvakrát prohrávala, ale nakonec třemi góly v poslední půlhodině účastníka ČFL zdolala 4:2.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalista Radim Věchet (vlevo) z České Lípy a Jaroslav Starý ze Slavie Praha v utkání Ondrášovka Cupu

Článek

Brno ve Frýdku-Místku sice vedlo 2:0, ale domácí tři minuty před koncem snížili a vynutili si dramatický závěr. Naopak Sparta dala v Ústí nad Orlicí gól už ve druhé minutě a nakonec divizního nováčka porazila 4:0. Dál jdou po hladkých výhrách i Teplice a Olomouc.

Slavii chybělo šest hráčů povolaných do reprezentace do 21 let, dalších šest je na marodce, a tak museli na hřiště i Starý a Koreš z rezervního celku. Trenér Karel Jarolím prožíval na stadionu, kde před čtrnácti lety končil svou hráčskou kariéru, horké chvíle. Dvě branky Naumova rozhodčí neuznali pro ofsajd a domácí dvakrát vedli.

Slavii pokaždé vrátil do hry Vasiljevič a byly to jeho první góly v červenobílém dresu. Až v 66. minutě se po gólu Volešáka Slavia dostala do vedení a o tři minuty později pojistil postup z penalty Belaid.

Chovanec dal šanci náhradníkům

Trenér Sparty Jozef Chovanec dal v Ústí nad Orlicí šanci náhradníkům a ze sestavy z posledního ligového utkání s Olomoucí zůstali jen Vacek a Kadlec. Poprvé po zranění se v základní jedenáctce objevil Slovák Kucka.

Už ve druhé minutě hlavičkoval do sítě Jirouš a v desáté zamířil přesně k tyči Vacek. Ještě do přestávky zvýšil Kalouda a dílo dovršil volejem nejlepší střelec Sparty Wilfried, který nastoupil na závěrečnou půlhodinu.

V podkrušnohorské derby druholigový lídr v Ústí nad Labem na obhájce trofeje z Teplic od začátku nestačil. Zčásti i kvůli absenci tří opor, které hostují právě z Teplic a nesměly nastoupit. Už po osmi minutách využil rychlý brejk Mahmutovič a i když záhy po zmatcích před teplickou brankou vyrovnal Zachariáš, ve 27. minutě hosty vrátila do vedení tvrdá střela Merziče.

I po přestávce byli hosté nebezpečnější a po kombinaci Verbíře s Mahmutovičem zvýšil do prázdné branky Vondrášek. Ústí přidalo až v závěru, v 71. minutě po rohu trefil Džuban břevno a domácí měli i další šance. Tři minuty před koncem však výhru hostí čtvrtým gólem pojistil střídající Elsamni.

Šural hlavou přidal druhou branku

Vedoucí branku Brna vstřelil ve Frýdku-Místku až 55. minutě po Poláchově přesně rozehraném trestném kopu hlavou stoper Jílek. O dvanáct minut později unikl po pravém křídle dravý Brazilec Dalmo a volný Šural hlavou přidal druhou branku. Tři minuty před koncem zápasu ale po chybě v obraně umožnili hosté Staňkovi korigovat výsledek a v závěru proti mohutně finišujícímu domácímu týmu jen s námahou bránili hubené vítězství.

Olomouc si v Líšni, která před dvěma lety vyřadila Slavii, postup ohlídala dvěma góly v první půli. Ještě za bezbrankového stavu však jen díky Lovásikovi přežila dvě příležitosti domácího Svobody. Vítězství Sigmy předznamenala Janotkova rána do tyče. Brzy po něm Dreksa skluzem po rohu dopravil míč do sítě a o tři minuty později na něj navázal i sám Janotka, jenž po sólu oklamal brankáře kličkou.

Domácí účastník třetí ligy zápas na pár sekund zdramatizoval, když Oprchal v 83. minutě snížil, ale favorit okamžitě kontroval Šultesovým třetím gólem.

Ve třetím pohárovém kole, které je na programu 23. září je tak zatím třináct ligových týmů. Slovácko a Liberec si své zápasy odložily, pro Mladou Boleslav už soutěž skončila.

Ústí nad Labem - Teplice 1:4 (1:2)
Branky: 17. Zachariáš - 8. Mahmutovič, 27. Merzič, 52. Vondrášek, 87. Elsamni. Rozhodčí: Královec. Diváci: 1312.
Sestava Teplic: Grigar - Vidlička, Smejkal, Klein, Merzič - Verbíř (87. Hašek), Ljevakovič, Doležal, Mareš - Mahmutovič (84. Elsamni), Vondrášek (70. Gašparík). Trenér: Plíšek.
Ústí nad Orlicí - Sparta Praha 0:4 (0:3)
Branky: 2. Jirouš, 10. Vacek, 28. Kalouda, 80. Wilfried. Rozhodčí: Drábek. Diváci: 1450.
Sestava Sparty: Kozáčik - Kuncl, Hušek, Hejda, Hoheneder - Kalouda, Kucka, Vacek (77. Folprecht), Střeštík - Kadlec (64. Wilfried), Jirouš (82. Jeslínek). Trenér: Chovanec.
Arsenal Česká Lípa - Slavia Praha 2:4 (1:1)
Branky: 16. Procházka, 56. Šafář - 39. a 60. Vasiljevič, 66. Volešák, 69. Belaid z pen. Rozhodčí: Bílek. Diváci: 3450.
Sestava Slavie: Vaniak - Krajčík, Vomáčka, Starý, Trubila - Vasiljević, Belaid, Volešák, Koreš - Vlček (79. Šenkeřík), Naumov (84. Tafat). Trenér: K. Jarolím.
Líšeň - Sigma Olomouc 1:3 (0:2)
Branky: 83. Oprchal - 31. Dreksa, 34. Janotka, 84. Šultes. Rozhodčí: Adámek. Diváci: 820.
Sestava Olomouce: Lovásik - Rossi, Dreksa (46. Komárek), Škerle, Vepřek - Kaščák (64. Štětina), Bajer, Otepka - Janotka, Ordoš (78. Petr), Šultes. Trenér: Psotka.
FK Frýdek-Místek - 1. FC Brno 1:2 (0:0)
Branky: 87. Staněk - 55. Jílek, 67. Šural. Rozhodčí: Mikel - Slavík, Handlíř. Diváci: 5650.
Sestava Brna: Doležal - Križko, Jílek, Dvorník, Lira - Smutný, Dostálek, Polách (82. Červínek), Šural (67. Léo) - Došek, Pospěch (55. Dalmo). Trenér Beránek.
Program 3. kola Poháru ČMFS - 23. září 16:30:
Slavia Praha - Karlovy Vary, Třebíč/1. FC Slovácko - Znojmo, Písek - Jablonec, Žižkov - České Budějovice, Příbram - Varnsdorf, Dukla Praha - Plzeň, Hradec Králové - Bohemians Praha, Dvůr Králové/Liberec - Zlín, Protivanov - Sigma Olomouc, Břeclav - Kladno, Hlučín - Teplice, Opava - Ostrava, Živanice - Vítkovice, Karviná - Brno, Třinec - Bohemians 1905, Náchod-Deštné - Sparta Praha.

Reklama