Hlavní obsah

VIDEO: Za násilí v Opavě byl jeden fotbalový fanoušek odsouzen

Po středečním utkání fotbalového poháru mezi SFC Opava a Baníkem Ostrava byli z trestného činu výtržnictví obviněni dva muži - osmatřicetiletý fanoušek polské národnosti a třiatřicetiletý muž z Opavy. Jejich prohřešky jsou řešeny ve zkráceném řízení. Čecha již opavský soud odsoudil ke 150 hodinám veřejně prospěšných prací, řekl serveru Tn.cz předseda Okresního soudu v Opavě Jiří Urban. Poláka čeká soud v pátek.

Článek

Další dva muži budou obviněni z trestných činů výtržnictví a útoku na veřejného činitele, řekl dnes ČTK opavský policejní mluvčí René Černohorský. Čtveřici fanoušků policie zadržela při šarvátce mezi příznivci obou celků při opouštění stadionu.

Problémy s fanoušky byly i během utkání. Kvůli chuligánům obou stran, kteří vnikli na hrací plochu, musel být zápas v 55. minutě zhruba na čtvrt hodiny přerušen a hráči odešli do kabin. Příznivci obou klubů se na hřišti vzájemně napadali.

"V té chvíli zasáhli pořadatelé a příslušníci bezpečnostní agentury a do ochozů a na stadion byli přivoláni policisté," uvedl Černohorský. Dodal, že ještě před nástupem policejních jednotek na stadion se fanoušci vrátili zpět do svých ochozů a nikdo nebyl zadržen.

"Celý tento incident je však zachycen na videokamerách a dalším monitorovacím zařízení. Tyto materiály jsou v současné době vyhodnocovány ze strany kriminalistů," uvedl mluvčí.

Dva lidé skončili v nemocnici

Další obvinění tak zřejmě ještě přibudou. "Je zřejmé, že po vyhodnocení všech dostupných videozáznamů bude v souvislosti s pácháním trestné činnosti nebo přestupkového jednání obviněno více osob nebo jim bude sděleno podezření z trestného činu nebo přestupku," doplnil mluvčí.

Plné ruce práce měli s fanoušky kromě policistů také záchranáři, kteří museli po ukončení utkání převézt dva zraněné do nemocnice.

V prvním případě šlo o dvaatřicetiletého muže z Havířova na Karvinsku, který měl poraněný obličej, krvácel z nosu a utrpěl vícečetné oděrky. "Vehementně ovšem popíral, že by byl napaden, a záchranářům tvrdil, že sám upadl na zem," uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Dodal, že zranění byla lehká až středně těžká a po prvotním ošetření muž skončil v péči chirurgické ambulance Slezské nemocnice v Opavě.

Druhým postiženým byl osmnáctiletý mladík z Ostravy. "Ten měl být před stadionem napaden neznámými útočníky, povalen na zem a bit do hlavy. Dle svědků byl krátce v bezvědomí, se záchranáři však již později komunikoval," řekl Humpl. Mladíka záchranáři s podezřením na otřes mozku převezli na chirurgii opavské nemocnice.

Ještě před zahájením sportovního klání poskytli záchranáři dvěma fanouškům zdravotnický materiál na krytí krvavého poranění obličeje. Oba však odmítli další vyšetření i transport do nemocnice.

Zápas, které po penaltovém rozstřelu vyhrál Baník, sledovalo přibližně 5500 diváků, přičemž větší polovinu tvořili příznivci druholigové Opavy.

Reklama

Související témata: