Hlavní obsah

Opava zaplatí za výtržnosti v duelu s Ostravou 300 tisíc korun

PRAHA

Disciplinární komise fotbalového svazu potrestala druholigovou Opavu pokutou 300 tisíc korun za nezvládnutí pořadatelské služby a vniknutí diváků na hrací plochu při pohárovém utkání s Ostravou. Opavský klub navíc musí sehrát následující dva domácí zápasy v druhé lize před prázdným hledištěm. Brazilský záložník Cleber ze Slovácka zaplatí 60 000 korun za to, že podepsal smlouvu i v Ostravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Neukáznění fanoušci (ilustrační foto)

Článek

Násilnosti fanoušků se v Opavě odehrály minulý týden při utkání 3. kola Ondrášovka cupu. Kvůli chuligánům z obou táborů, kteří vnikli na hrací plochu, musel být zápas na začátku druhé půle asi na čtvrt hodiny přerušen a hráči odešli do kabin.

"Došlo k vniknutí velkého počtu diváků na plochu a k porušení povinnosti pořadatelské služby. Když se to porovná s případem v Olomouci, tam se hra de facto ani nepřerušovala, jen jeden divák se tam prošel po hřišti. Za to byla pokuta 100 tisíc, teď je ta částka vyšší," řekl ČTK sekretář disciplinární komise René Příhoda.

Disciplinárka dnes vyslechla hlavního pořadatele spolu s opavskými činovníky a dospěla k názoru, že pro bezpečnost při utkání šlo udělat víc. "Bylo samozřejmě přihlédnuto ke zvláštním okolnostem, že se jednalo o místní derby, že pořadatelská služba navýšila počet svých členů na 200 a byla v kooperaci s policií. Přesto si myslíme, že se dalo podniknout více, aby se těm věcem zabránilo," řekl Příhoda.

Komise přihlédla k tomu, že před dvěma týdny potrestala Sigmu Olomouc pokutou 100 tisíc korun za incident v utkání s pražskou Spartou. "Když se to porovná s případem Olomouc, tam se hra de facto ani nepřerušovala, jen jeden divák se prošel pro hřišti a bylo za to 100 tisíc. V Opavě létaly dělbuchy po hřišti, došlo k velkému vniknutí diváků diváků na hřiště a k přerušení utkání. Proto je tato částka vyšší," vysvětlil Příhoda.

Pokuta přitom mohla být ještě mnohem větší. "Pořád je to v nižších částkách. Kdyby šlo o prvoligový klub, mohlo to být vyšší. I když víme, že pro menší klub jsou tyto částky vysoké, bezpečnost na stadionech a bezpečnost hráčů jsou prioritou," podotkl Příhoda.

S peněžitým trestem odjížděli z dnešního zasedání i další. Záložník Slovácka Cleber uzavřel před sezonou smlouvu v Ostravě, přestože měl platný kontrakt v klubu z Uherského Hradiště. Komise mu proto udělila pokutu 60 tisíc korun.

Cleber se hájil tím, že měl při uzavírání dohody s Baníkem špatného překladatele. "Prý to byl nějaký Slovák, který neměl právnické vzdělání. Cleber se prý domníval, že je to smlouva o smlouvě budoucí, že až by mu skončila ve Slovácku, že poté by nastoupil za Baník. Takhle nám to bylo z jeho strany vysvětleno," líčil Příhoda.

I tak podle disciplinárky brazilský záložník hrubě pochybil. "Podepsal dvě smlouvy, šlo o nezodpovědný přístup. Jako profesionál by si měl vzít člověka, který mu to přesně přeloží, a měl by si dát pozor, jaké papíry podepisuje," řekl Příhoda.

Pokutu 30 tisíc korun dostal také Baník, který neinformoval zainteresované kluby o tom, že s Cleberem jedná o kontraktu. "Je povinností klubu, že pokud chce vyjednávat s hráčem, který je pod smlouvou v nějakém jiném klubu, musí ten klub písemně informovat. To Baník neudělal. Cleber v té době hostoval ve Slovácku z Artmedie Petržalka a Ostrava neinformovala ani Slovácko, ani Artmedii," podotkl Příhoda.

Baník může mít v příštích týdnech i mnohem větší finanční starosti. Disciplinárka totiž uznala nárok Slovácka na téměř pět milionů korun za někdejší přestup záložníka Maria Ličky do anglického Southamptonu. Klubu z Uherského Hradiště dal za pravdu i arbitrážní sportovní soud ve švýcarském Lausanne.

Komise rozhodla, že Baník je povinen splnit závazek vůči Slovácku do konce listopadu. Pokud tak neučiní, může přijít o body.

Za červenou kartu nesmí hrát Tomáš Fabián z Mladé Boleslavi dva zápasy, obránce Bohemians 1905 Jiří Rychlík dostal poloviční trest. Kvůli čtvrté žluté kartě si jeden zápas nezahrají olomoucký Pavel Dreksa, plzeňský Tomáš Hájovský, Adam Varadi z Ostravy a příbramští Michal Klesa a Zdeněk Šmejkal.

V druhé lize nuceně vynechají nejbližší kolo Pavel Ricka z Čáslavi, Václav Cverna z Vítkovic a Jaromír Šmerda ze Sokolova.

Reklama

Související témata: