Hlavní obsah

Brno vypadlo z poháru, Slavia postoupila až na penalty

KARVINÁ

Fotbalisté Brna nepřešli 3. kolo domácího poháru Ondrášovka Cup, ve čtvrteční dohrávce podlehli po penaltovém rozstřelu druholigové Karviné. Rovněž až penaltový rozstřel pak rozhodoval o postupu Slavie, která nakonec vyřadila třetiligové Karlovy Vary. Naopak Sparta si s chutí zastřílela a přehrála divizní Náchod-Deštné 6:0. Na pěti gólech se podílel aktivní Luboš Kalouda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost fotbalistů Slavie - ilustrační fotografie

Článek

Znojmo a Olomouc už odehrály úvodní osmifinálový duel a favorizovaní hosté si v něm po trápení v lize znovu vylepšili náladu. Nad vedoucím celkem MSFL vyhráli 3:1 po gólech Michala Ordoše, Michala Hubníka a vlastním zásahu Šilingera. Domácí už v nastaveném čase pouze snížili. Odveta se hraje 28. října na Hané.

"Máme výsledek, který jsme chtěli, proto jsem spokojený. Do odvety můžeme jít klidněji. V naší situaci je každá výhra dobrá, psychice hráčů to může jedině pomoct. Pozitivní je navíc i to, že se dokázali prosazovat naši ofenzivní hráči," řekl olomoucký kouč Psotka, který tím po sérii neúspěchů v lize zmírnil tlak na svoji osobu.

Brno zůstalo na štítě Karviné, která sedmý celek nejvyšší soutěže vyřadila na penalty. Jihomoravané vedli brankou Doška, ale domácí ihned po obrátce srovnali zásluhou Pontuse a proměnili všech pět penalt, zatímco brněnský Lira v páté sérii neuspěl.

"Ve druhém poločase se mi naše hra vůbec nelíbila. I přesto, že jsem hráče v přestávce upozorňoval, aby druhý poločas nepodcenili. Bohužel jsme hned dostali gól a nevzpamatovali se z toho," řekl kouč Beránek.

Karviná se může těšit na Slavii

Karviná se tak v dalším kole může těšit na dva duely s mistrovskou Slavií. "Máme z toho velkou radost. Hráči zejména ve druhé půli podali houževnatý výkon. Vyřadit Brno, to je pro nás dobrá vizitka," liboval si kouč Leoš Kalvoda.

Slavia nastoupila s hodně kombinovanou sestavou a do základní jedenáctky naskočil i navrátilec po zranění Šmicer. Domácí se oslabeného soupeře nezalekli a byli hodně aktivní, čímž dělali radost svému trenérovi Jindřichu Dejmalovi, který ve Slavii prožil pět povedených let.

Do první šance se ale dostali hosté: Jandovu střelu brankář s velkou námahou vyrazil před sebe, ale od Naumova se míč odrazil do zámezí. Volešákův trestný kop mířil nad, a tak v 41. minutě udeřili domácí: Geňo si na hranici vápna zpracoval míč, uvolnil se a technickým obloučkem přehodil Hanuše.

Slavii pomohl po přestávce příchod Grajciara. Jeho pěknou ránu ale vyrazil gólman, druhý pokus mířil nad. Slavia neuspěla ani v dalších šancích, ale ve hře ji nechali vlastním gólem domácí. V 61. minutě si po Grajciarově centru srazil Vondráček míč nešťastně do sítě.

Osm minut před koncem mohl rozhodnout Psohlavec, ale jeho gólovou střelu dokázal Hanuš vyrazit. Na druhé straně sice dostal míč do sítě Vasiljevič, ale rozhodčí jeho branku pro ofsajd neuznali. Rozhodnout musely penalty, v páté sérii neproměnil domácí Janáček a Vasiljevič poslal Slavii dál.

Spartě stačil poločas

Spartě stačil k zajištění postupu do osmifinále pouhý poločas, po kterém třetí tým prvoligové tabulky vedl o tři branky. Nakonec vyhrál na hřišti divizního Náchoda vysoko 6:0, přestože trenér Jozef Chovanec s výjimkou ofenzivních hráčů poslal do hry náhradníky.

V základní sestavě byl překvapivě pouhý den po návratu ze šampionátu dvacítek záložník Zeman, ale o branky se starali jiní: dvakrát se trefili útočníci Kadlec s Holendou i záložník Kalouda.

Domácí se mohli dostat do hry jen v první půli, kdy za stavu 0:1 nastřelili tyč, ale s přibývajícím časem skóre utěšeně narůstalo. Spartu čekají v dalším kole dvě utkání s Českými Budějovicemi.

MFK Karviná - 1. FC Brno 1:1 (0:1), na penalty 5:4
Branky: 47. Pontus - 39. Došek. Penalty proměnili: Opic, Milosavljev, Ciklu, Pontus, Ficek - Dostálek, Križko, Rabušic, Polách. Neproměnil: Lira (Brno). Rozhodčí: Matějek. Diváci: 2616.
Brno: Doležal - Dřížďal, Dvorník, Križko, Lira - Léo (86. Cupák), Sus (61. Rabušic), Dostálek, Polách - Došek, Šural (74. Michna). Trenér: Beránek.
Karlovy Vary - Slavia Praha 1:1 (1:0), na penalty 4:5
Branky: 41. Geňo - 61. vlastní Vondášek. Rozhodčí: Adam - Zlámal, Moudrý. Diváci: 800.
Slavie: Hanuš - Krajčík, Vomáčka, Suchý, Trubila - Janda (70. Vasiljevič), Trapp, Volešák (46. Grajciar), Šmicer - Vlček, Naumov (46. Toleski). Trenér: Jarolím.
1. SC Znojmo - Sigma Olomouc 1:3 (0:1)
Branky: 90.+2 Jonov - 37. Ordoš, 62. Hubník, 86. vlastní Šilinger. Rozhodčí: Kocián - Pelikán, Dobrovolný. Diváci: 1814.
Olomouc: Lovásik - Janotka, Komárek, Škerle, Onofrej - Kaščák (67. Bajer), Hořava, Otepka (61. Štěpán) - Petr (83. Nuc), Ordoš, Hubník. Trenér: Psotka.
Náchod-Deštné - Sparta Praha 0:6 (0:3)
Branky: 10. a 54. Kadlec, 29. a 61. Kalouda, 45.+1 a 52. Holenda. Rozhodčí: Drábek - Jiřík, Pospíšil. Diváci: 2670.
Sparta: Kozáčik - Kuncl, Hejda (56. Řepka), Hoheneder, Pamič - Kalouda, Kovba, Vacek (65. Sus), Zeman (71. Wilfried) - Holenda, Kadlec. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: