Hlavní obsah

Vlček před derby: Je třeba přestat jen mluvit, musíme konat!

Radek MalinaSport.czPrávo

Před deseti měsíci přišel do Slavie jako obrovská posila. Po působení v Anderlechtu Brusel měl být při návratu do milovaného klubu klíčovou tváří. Jenže Stanislav Vlček zůstal daleko za očekáváním. V průběhu podzimu mluvil o konci kariéry. Chmury rozehnal, ale starou formu stejně jako většina spoluhráčů nenašel. I proto musel trenér Jarolím skončit.

Foto: Právo

Slávista Stanislav Vlček moc dobře ví, že jeho tým teď musí zabrat, jinak ztratí celou sezónu.

Článek

„Vina leží jednoznačně v kabině na hráčích. Musíme konečně přestat jen mluvit o zlepšení a slova přenést na hřiště,“ burcuje čtyřiatřicetiletý útočník před prvním ze tří derby s pražskou Spartou.

Poslední trénink před zápasem Ondrášovka Cupu se Spartou vedl trenér Cipro dosazený na místo Karla Jarolíma. Jak jste přijali tuhle změnu?

Je třeba říct, že největší vina za odchod Karla Jarolíma leží v kabině. Já to tak cítím. A současně věřím, že se s příchodem nového trenéra nálada zvedne. Určitě budou jiné tréninky, celkově dojde ke změnám v přípravě. Hlavní je, aby se nám s trenérem Ciprem podařilo zvednout výkonnost pro zbytek sezóny.

Už byla poznat trenérská rošáda na prvním tréninku ve středu odpoledne?

Dopad byl minimální, protože šlo o klasický předzápasový trénink, v němž jsme navíc ještě trénovali střelbu.

Pomohla výměna na trenérském postu ke zlepšení atmosféry před derby se Spartou?

Nejlepší pro uvolnění by bylo Spartu porazit. Vítězství by rozhodně pomohlo všem.

Při úvodním sezení mužstva s trenérem si slovo vzali i zkušenější hráči. Byl jste mezi nimi? Co jste spoluhráčům říkal?

Ano, promluvil jsem. Těch slov v kabině padlo za poslední měsíc hodně. Ale měli bychom je konečně přenést na hřiště, protože tam vidět nejsou. Pořád si něco vyprávíme a na hřišti to není vidět. Musíme přestat mluvit a vzít za to na hřišti. Tam je třeba se předvést.

Je hodně složité přijmout změnu trenéra vlastně pouhé dva dny před derby se Spartou?

Jde o věc, která se ve fotbale stává. Nejde o neobvyklou záležitost. Rošády k fotbalu patří. Pochopitelně je nepříjemné, že jsme měli pouze jeden společný trénink. Ale i tak všichni pevně věříme, že impuls v podobě nového trenéra nás probudí. Aby byl efekt dokonalý, musíme Spartu porazit.

Vnímáte utkání v Ondrášovka Cupu jako jedinou naději na účast v pohárové Evropě?

Ano! Jde o poslední šanci, jak se poprat o Evropu. V ligové soutěži je ztráta veliká. I proto se maximálně koncentrujeme na domácí pohár.

Je mužstvo v současném psychickém rozpoložení schopné zvládnout tak těžký zápas, který souboj se Spartou představuje?

Není na co čekat. Možná je lepší, že hrajeme právě se Spartou. Prostě se musíme odrazit.

Během podzimu jste měl černé myšlenky a uvažoval o ukončení kariéry. Po startu jara jste mluvil o svém obrození. Jaké pocity ve vás převládají nyní?

No, myšlenky na konec rozhodně nemám. Stavy jako po Tiraspolu, kdy jsme vypadli z předkola Ligy mistrů, mě nyní nepřepadly. I když nálada dobrá není. Ale na druhou stranu je třeba brát vše tak, že jde jen o fotbal.

Nehodnotíte nyní s odstupem jako kontraproduktivní ultimátum vedení, že v Ostravě nesmíte prohrát, jinak trenér Jarolím skončí?

Budu upřímný. Nic příjemného to nebylo. Ale nemyslím, že rozhodnutí vedení mělo něco společného s naší prohrou. K zápasu v Ostravě jsme přistoupili s maximální odpovědností jako ke každému zápasu pod trenérem Jarolímem.

Reklama

Související témata: