Hlavní obsah

Slavia jde s Ciprem zachraňovat sezónu, čeká ji první ze tří derby

PRAHA

Probrat se z krize vítězstvím nad Spartou, to je ideální scénář pro každého slávistu. A fotbalisté z Edenu už nemají kam ustoupit! Buď ve čtvrtfinále Ondrášovka Cupu vyřadí odvěkého rivala a jejich naděje na zisk trofeje bude žít dál, nebo se budou muset smířit s tím, že se v pohárové Evropě po 19 letech neobjeví. Nový kouč František Cipro to moc dobře ví...

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zdeněk Šenkeřík ze Slavie (vpředu) si kryje míč před obráncem Sparty Tomášem Řepkou.

Článek

Pohárová odveta se kvůli pražské schůzce amerického a ruského prezidenta z bezpečnostních důvodů o týden odložila, menu tří derby však zůstalo výživné. Ve čtvrtek 1. dubna fotbalisté Slavie hostí v Edenu Spartu v prvním čtvrtfinále domácího poháru. Další dva duely uvidí Letná - v pondělí 12. dubna v lize a ve čtvrtek 15. dubna v pohárové odvetě.

„Střetneme se sice v krátké době třikrát. Každé ze tří derby však bude mít stejný náboj. Ten by se podle mého rozptýlit neměl. Média, lidé a fanoušci budou o takovýchto zápasech vždy hodně mluvit. Nejdůležitější zápas je vždy ten nejbližší. To je náš princip, tak se bavíme i s hráči,“ odmítá letenský kouč Jozef Chovanec spekulace, že Sparta bude preferovat především ligu.

„Myslím, že oni asi trochu upřednostní ligu, kterou mají fantasticky rozehranou. Pro hráče by to však měl být odrazový můstek. Co chtějí víc, než se odpíchnout od výhry nad Spartou!?“ reaguje František Cipro, nový kouč Slavie, který dva dny před derby vystřídal Karla Jarolíma.

V lize už šance není, ví dobře Vlček

Také sešívaní by rádi vyhráli všechna tři derby, jejich priorita je však jasná a logická. „Do Evropy chceme, Slavia v ní naposledy chyběla před 19 lety. A z tohoto pohledu do ní máme blíž z poháru,“ uvědomuje si Cipro. „Ondrášovka Cup je poslední šancí, jak se poprat o Evropu. V ligové soutěži je ztráta veliká. I proto se maximálně koncentrujeme na domácí pohár,“ přizvukuje mu útočník Srtanislav Vlček.

Buď se Slavia v poháru vzchopí, nebo může odepsat celou sezónu. To je výzva i pro Letenské, aby nesmiřitelného rivala srazili ještě hlouběji do mizérie. Kouč Chovanec přece jako hráč kdysi prohlásil, že Sparta porazí Slavii pokaždé, i kdyby proti ní měla hrát do kopce na Václavském náměstí...

„To bylo v době, kdy jsme víc vítězili my, teď se to vyrovnalo. Tehdy jsem byl odvážnější a mladší, nyní už bych víc vážil slova,“ culí se čerstvý padesátník Chovanec a brání se charakteristice, že jeho tým je rozjetý. „I my stále nejsme v optimální formě, jsme na nějaké cestě. Hlavně budeme chtít udělat maximálně dobrý výsledek pro odvetu. My i Slavia známe pohárovou matematiku, takže bychom rádi vstřelili gól.“

Buditel z Edenu měl k dispozici jediný trénink

Slavia musí doufat, že zafunguje kouzlo nového trenéra. Cipro to však má hodně těžké. Stihl jen jediný trénink, při němž mužstvu hlavně pořádně promluvil do duše. A hned druhý den začne zachraňovat celou sezónu... „Že máme hned Spartu, tak to zrovna nejásám. Mým úkolem však je, abych pozvedl psychiku týmu. Chybí nám několik zraněných, ale i ti ostatní byli vybráni do Slavie proto, že jsou nadprůměrní. Tak ať to teď dokáží!“ burcuje nový kouč.

Na Letné se mazaně tváří, že jich se změny v Edenu vůbec netýkají. „O změně trenéra ve Slavii jsem vůbec nepřemýšlel. S plnou vážností a odpovědností se teď připravujeme na nadcházející zápas, protože máme dost svých starostí, a tak se věnuji svému mužstvu,“ tvrdí Chovanec. „Ani mně vůbec nepřísluší komentovat dění ve Slavii,“ přidává se Erich Brabec.

Pokud obránce doléčí zranění ze zápasu s Brnem, nastoupí v rudém dresu proti sešívaným, které jako kapitán přivedl ke dvěma titulům a pak ho kouč Jarolím vyhnal. „Rezignace trenéra Jarolíma pro mě není žádnou satisfakcí. Téma Slavie jsem ukončil příchodem na Letnou. Teď jsem ve Spartě - a jsem tady rád,“ zdůrazňuje ostře sledovaný muž.

Slavia Praha - Sparta Praha
První zápas čtvrtfinále Ondrášovka Cupu, čtvrtek od 19:00 v Edenu
Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Grajciar, Ragued, M. Černý, Janda - Vlček, Šenkeřík. Absence: Hloušek, Vomáčka, Kaufman, Naumov (všichni zranění).
Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Kladrubský, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka, Žofčák - Kadlec, Wilfried. Absence: Brabec, Hejda (nejistý start), Hušek (zranění).

Reklama

Související témata: