Hlavní obsah

Zlepšuji se, uculoval se Cipro, když začal napravovat svou bilanci v derby

dos, mvSport.cz

Neběhal po hřišti, přesto byl nejsledovanější postavou fotbalového derby v Edenu. Dva dny poté, co se potřetí v kariéře stal koučem Slavie, vedl František Cipro červenobílé v prvním čtvrtfinále Ondrášovka Cupu proti Spartě. Úspěšně, protože Slavia vyhrála 1:0 a po sérii tří ligových porážek si udržela naději, že se alespoň z poháru dostane do Evropy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér František Cipro během pohárového derby se Spartou.

Článek

Kdy jste naposledy koučoval tak důležitý zápas?

Evropské poháry nebo derby se Spartou, nic většího pro mě není. Ani nevím, kdy to bylo naposledy... Asi v roce 2000, kdy jsme hráli s OFI Kréta. To byl můj poslední pohárový zápas se Slavií.

Jako kouč jste zatím neměl se Spartou moc dobrou bilanci. Jedno vítězství, dvě remízy a pět porážek...

No vidíte, zlepšuji se. Už mám druhé vítězství. (smích) Ovšem v těch pěti porážkách jsou také dvě prohry v sezóně, kdy jsme získali titul. A já bych znovu raději prohrál obě derby, ale získal titul.

Jenže to asi letos nebude, že?

Ne, to tedy bohužel ne.

Derby se Slavii docela povedlo.

Na naše poměry jsme viděli skvělý fotbal. Možná proto, že to nebyla liga, ale pohár. V první půli jsme byli lepší my, po přestávce hrála dobrý fotbal Sparta a my tahali za kratší konec. Byl jsem velice spokojený s výkonem některých hráčů. Podle mě Ragued odehrál svůj nejlepší zápas za Slavii. Výborný byl třeba i Milan Černý.

Je mužstvo v současném rozpoložení schopné takový výkon zopakovat?

Doufám, že ano. Výsledek je také dobrý, nedostali jsme gól, ale závěry bych z toho nedělal. Příště to můžete být zase jinak. V pondělním ligovém derby s Bohemkou čekám úplně jiný zápas.

První derby pro vás ani lépe skončit nemohlo.

Tak lepší by samozřejmě byla výhra dva nula. Pár derby už jsem ovšem zažil jako hráč i trenér. Každé vítězství nad Spartou se cení. Má teď fakt dobré fotbalisty, někteří její mladí hráči mě překvapili.

Byl jste u mužstva druhý den. Co jste za tu dobu mohl změnit?

Nic, vůbec nic.

Pár drobných korektur v sestavě jste však přesto udělal.

V derby nebyl čas na nějaké zkoušení. Proto jsem vsadil na starší, zkušenější hráče, jež v kádru máme.

Zdálo se, že mužstvo proti posledním zápasům přece jen ožilo.

Derby musí být pro každého hráče svátkem. Nesmí se bát hrát, musí chtít míč a pořád běhat. To jsem jim říkal. A myslím si, že kluci běhali dost. Připomínal jsem jim hru Barcelony. Její hráči se na hřišti ani moc nenadřou, a jaká je to radost se na ně dívat.

Reklama

Související témata: