Hlavní obsah

Cipra čeká ve třetím derby nejtěžší zkouška jeho záchranné mise

PRAHA

Sparta chce, Slavia musí. Takový je výchozí stav před třetím z velkých fotbalových derby. Ligový duel v pondělí vyhráli Letenští 1:0, první zápas čtvrtfinále Ondrášovka Cupu zase vyzněl v Edenu 1:0 pro sešívané. Slavia bude ve čtvrtek od 20:00 hájit těsný náskok v odvetě na Letné. Pokud nepostoupí, zůstane poprvé po 19 letech bez pohárové Evropy...

Foto: Petr Horník, Právo

Bony Wilfried ze Sparty (vlevo) ve vzdušném souboji s Petrem Trappem ze Slavie.

Článek

Přišel zachránit Slavii. A nikomu nemusel připomínat, jaký úkol dostal. „Do Evropy chceme, Slavia v ní naposledy chyběla před 19 lety. A z tohoto pohledu do ní máme blíž z poháru,“ vyhlásil trenér František Cipro, když na lavičce zdecimovaného obhájce titulu vystřídal Karla Jarolíma.

Mužstvo probudil, to se mu nechat musí. Až ve čtvrtek večer však Cipra čeká nejtěžší zkouška jeho záchranné mise. Vybojovat postup na hřišti odvěkého rivala, který může slávistům de facto ukončit sezónu... „V odvetě budeme všichni pod velikým tlakem,“ připomíná zkušený brankář červenobílých Martin Vaniak.

Výměnný scénář obě S odmítají

Podle zákulisních spekulací to až tak horké nebude. Sparta si přišla na své v lize, kde hraje o titul. Slavia tedy postoupí v poháru, který je její poslední nadějí. Oba tábory však tento výměnný scénář vehementně odmítají.

„Spekulace, že Slavii pustíme pohár, jsou směšné... Směšné! Když si to čtu, je mi z toho na nic. Tohle vymýšlejí lidé, kteří snad nikdy neslyšeli o rivalitě mezi námi a Slavií,“ rozčiluje se Jaromír Blažek, brankář Sparty. „Jsou to jen spekulace! Oni určitě chtějí hrát obě soutěže naplno, budou chtít udělat double. Myslím, že se bude hrát na plné pecky,“ přizvukuje mu Cipro.

Ani jeho protějšek nehodlá zaručené zvěsti komentovat. „V lize se nám podařilo získat mimořádně důležité tři body, teď budeme chtít uspět i v pohárovém střetnutí. V poločase sice prohráváme 0:1, ale věřím, že postoupíme. Pondělní a čtvrteční zápas bych však nedával do užší souvislosti,“ soustředí se letenský kouč Jozef Chovanec výhradně na samotnou odvetu.

Sestavy mohou být kompletnější

Sparta již v pondělí nasadila uzdraveného stopera Brabce a k dispozici má i klíčového záložníka Kucku, který si odpykal trest za žluté karty. „Postoupili jsme také v rekonvalescenci Huška, Pamiče i dalších. Věřím, že do ligového zápasu v Českých Budějovicích nastoupíme v nejsilnějším možném složení,“ těší se Chovanec.

Také soupeř zřejmě proti vzájemnému ligovému duelu pozmění základní sestavu. Žolíky mohou být oba jmenovci Černí a útočník Vlček. „S hráči jsme si v kabině pondělní zápas detailně rozebrali. Jestliže chceme uspět ve čtvrtek, musíme se vyvarovat chyb ve stoperské dvojici a musíme dotáhnout naše útoky do důrazného zakončení. V pondělí jsme se do vyložené šance nedostali,“ připomíná Cipro.

Postupující z duelu pražských S narazí v semifinále na Jablonec, druhou dvojici tvoří Plzeň a Olomouc. První zápasy semifinále jsou na programu již příští středu 21. dubna.

Sparta Praha - Slavia Praha
Odveta čtvrtfinále Ondrášovka Cupu, čtvrtek od 20:00 na Letné, první zápas 0:1, rozhodčí Adam, vysílá ČT4.
Předpokládané sestavy - Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Kladrubský - Hoheneder - Sionko, Žofčák, Kucka, Zeman - Lačný. Absence: Střeštík, Hušek (oba rekonvalescence), Pamič (zranění).
Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Grajciar, Ragued, Janda, J. Černý - Vlček, M. Černý. Absence: Hloušek, Vomáčka, Kaufman, Naumov (všichni zranění), Kysela (nejistý start).

Reklama

Související témata: